IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп стана първият американски президент, стъпил в Северна Корея

Държавният глава се срещна със севернокорейския лидер на границата между двете Кореи и успя за кратко да премине на територията на Севера

10:32 | 30.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Първата стъпка на Доналд Тръмп в Северна Корея. Снимка: Ройтерс</em></p>

Първата стъпка на Доналд Тръмп в Северна Корея. Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен Ун се срещнаха в специалната демилитаризирана зона на границата между Северна и Южна Корея.

Това стана възможно, след като севернокорейският лидер прие поканата на американския държавен глава.

Доналд Тръмп стана и първият американски президент, който влиза на територията на Северна Корея, като за кратко прекрачи границата заедно с Ким, след като двамата си стиснаха ръцете, съобщава Bloomberg.

Тръмп похвали двустранните отношения с Ким и в знак на разбирателство го покани в Белия дом по време на третата им съвместна среща, поканата за която бе отправена в туит в събота. Ким на свой ред посочи, че е бил „изненадан“ от желанието на американския президент за среща. Той също така опередли кратката разходка на Тръмп отвъд границата в Северна Корея като „много героичен и решителен акт“.

„Да премина отвъд тази граница беше голяма чест“, заяви президентът.

„За мен е просто чест да бъда с вас“, каза президентът по-късно по време на среща с Ким. „Връзката, която развихме, означава толкова много за толкова много хора“, посочи още той.

Макар това да не е първа среща между двамата – те вече са се срещали два пъти, то досега нито един американски президент не се е срещал със севернокорейски лидер в демилитаризираната зона. Тръмп отправи своята покана към Ким в туит в събота в рамките на срещата на Г-20 в Осака, с което изненада не само световните лидери, но и представители на САЩ и Сеул.

Подобна среща се случва за пръв път в историята, подчерта по-рано южнокорейският президент Мун Дже Ин. Той похвали двамата лидери за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров, отбелязва БТА.

Вашингтон и Сеул са на едно мнение за необходимостта от премахване на ядреното оръжие от Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, заяви южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

Сближаването между Корейската народнодемократична република и САЩ изглеждаше в задънена улица след провала на втората среща на високо равнище между Ким и Тръмп във Виетнам, отбелязва Франс прес.

По-рано южнокорейският президент заяви, че евентуално ръкостискане между президентът Тръмп и севернокорейския лидер би било значителна стъпка напред към пълното премахване на ядреното оръжие от Северна Корея и постигането на траен мир с Южна Корея, припомня Ройтерс. Президентът на САЩ от своя страна заяви, че има възможност евентуална среща „да се окаже много интересна".

Срещите на Тръмп с Ким целят да убедят севернокорейския лидер да се откаже от арсенала си от ядрени оръжия. Въпреки безпрецедентните срещи между Тръмп и Ким американският президент постигна сляб успех – втората среща между двамата пропадна, след като Тръмп отказа искането на Ким за намаляване на санкциите в замяна на преустановяване работата на основния севернокорейски ядрен комплекс в Йонбьон, посочва още Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Нотификации виж още

Коментари

Финанси виж още