Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Кога ще има нова европейска директива в защита на потребителите?

С колективни искове в ЕС ще се търси ефективно обезщетение за незаконни практики, посочи адвокат Димитър Деков от Сдружението за правна помощ на потребителите

гледано: 3285   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Чрез директивата за второто поколение правила за колективна защита на потребителите, договорени между Европейския съюз (ЕС) и Европейския парламент (ЕП), за първи път на европейско равнище се създават представителни колективни искове
, с които може да се търси обезщетение за индивидуални вреди спрямо потребителите от страна на търговците. За това информира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "В развитие" адвокат Димитър Деков, учредител и член на управителния съвет на Сдружение за правна помощ на потребителите.
Още по темата

"В рамките на едно съдебно производство ще могат да се акумулират вреди спрямо множество потребители, претърпени от една практика на търговец. Тези правила дават възможност ефективно да се санкционира незаконното поведение на търговците", посочи той.

По думите на Деков защитата на потребителите е най-общо задача на държавата в лицето на органите за защита на потребителите.

"Не знаем окончателния текст на директивата, тя не е приета окончателно. Предвижда се да се дава право на организациите за защита на потребителите, които имат финансов и човешки ресурс, да завеждат такива искове и да представлява увредените лица", обясни юристът.

Димитър Деков смята, че в зависимост от различните процедури на национално ниво могат да се постигат решения, които забраняват дадено поведение – например, ако търговецът използва неравноправни клаузи в договорите и това води до възникването на вреди, те могат да бъдат предмет на иск и да се иска търговецът да ги възстанови.

Адвокатът съобщи, че на европейско ниво се обмисля създаването на европейски омбудсман.

Какви организации ще могат да защитават интересите на потребителите? При какви случаи трябва да се организира колективен иск? Кога ще има яснота по новата европейска директива кои организации ще могат да завеждат искове? За какво ще се завеждат колективни искове?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" вижте тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Германия за руския газ: Да не бъдем изнудвани!