IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц ще управлява Австрия в коалиция със Зелените

Изненадващо се планира създаване на ново Министерство на интеграцията

11:15 | 02.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Лидерите на двете партии. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Лидерите на двете партии. Снимка: Ройтерс

Консервативната Австрийска народна партия (АНП) на Себастиан Курц и „Зелените“ постигнаха споразумение за коалиционно управление в Австрия, предава DPA. Конвенцията все още трябва да бъде одобрена от Федералния конгрес на Зелените с почти 300 делегати в събота. „Черно-зелено“ правителство ще управлява Австрия за първи път на федерално ниво.

В кратките си изявления пред журналисти след заключителния кръг от преговорите, продължили няколко месеца, Курц и лидерът на екодвижението Вернер Коглер не навлязоха в подробности за съдържанието на споразумението, но се очаква те ще бъдат огласени по-късно днес.

Очаква се Себастиан Курц отново да бъде премиер, а кандидатите за главните постове в правителството ще бъдат уточнявани през следващите дни. АНП ще поеме новото министерство на труда и семейните въпроси, а „Зелените“ - правосъдното министерство. Планира се създаване на ново Министерство на интеграцията, оглавявано от Зузане Рааб, която е приближена на Курц. Досега Рааб бе ръководителка на секцията по интеграция към Външно министерство. Курц я похвали като „млада експерт, но с много опит“. 

Очаква се „Зелените“ да имат четирима министри от общо 15 министерства, което съответства и на изборния им резултат от 29-и септември. Народната партия на Курц спечели изборите с резултат от 37,5%, Тя обаче не спечели парламентарно мнозинство и се нуждаеше от партньор за коалиция. Зелените станаха четвъртата партия с 13,9 на сто.

Австрия организира предсрочни избори, след като скандалът „Ибисагейт" разтърси политическата система в страната и доведе до падане на коалиционното правителство на АНП и крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). От юни страната имаше служебно правителство, след като бе публикуван видеозапис, на който тогавашният лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещава държавни облаги в замяна на финансиране на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още