IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Латвия обвини Русия за банковия си скандал

Според властите в Рига налице са същите явления, както преди президентските избори в САЩ и Франция

10:47 | 21.02.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
<p>
	Илмар Римшевич. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Илмар Римшевич. Снимка: Архив Ройтерс

Банковата криза в Латвия се превръща в потенциален дипломатически конфликт, след като Рига заяви, че подозира Москва в заговор.

В изявление латвийското министерство на отбраната казва, че налице са действия, наподобяващи тези в навечерието на изборите за президент в САЩ.

„Има голяма вероятност да се провежда изключително добре организирана мащабна информационна операция, която по своята структура и изпълнение е идентична с тези, наблюдавани в предизборните периоди в САЩ, Франция и Германия“, се казва в текста на ведомството, цитиран от Bloomberg.

Обвиненията на Рига са последният етап от развитията около банковия скандал в страната, който продължава от края на миналата седмица. Въпреки славата си на регионален банков център Латвия от дълго време е изправена пред съмнения около прилагането на разпоредбите си за борба с прането на пари. Те ескалираха, след като гуверньорът на централната банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Илмар Римшевич беше задържан от антикорупционните власти в страната по подозрения в приемането на подкупи. 

Той беше освободен в понеделник и срещу него не са повдигнати официални обвинения.

Въпреки че не назовават директно Русия, от министерството посочват в подкрепа на думите си скорошни събития. Сред тях е снимка, на която се вижда Римшевич в Русия на среща с ръководител на руска оръжейна компания, като според Латвия това е доказателство, че Москва се опитва да опетни образа на страната и публичното доверие във властите ѝ преди изборите през октомври.

Разследването срещу Римшевич съвпада с повдигането на други обвинения в корупция срещу него от страна на Norvik Banka JSC – базирана в Рига банка, контролирана от родения в Русия британски гражданин Григорий Гуселников. Според документи, внесени пред арбитражния орган на Световната банка, става въпрос за „високопоставен латвийски държавен служител“, който по думите на главния изпълнителен директор на Norvik е именно Римшевич.

В същото време ден след ареста на гуверньора Европейската централна банка (ЕЦБ) блокира плащанията на третата по големина банка в страната ABVL Banks AS. Мерките бяха наложени, след като миналата седмица американското финансово министерство поиска да бъдат въведени санкции срещу ABVL заради това, че е нарушила режима на санкции срещу Северна Корея.

Според Бюрото за борба и превенция на корупцията, което задържа Римшевич, разследването срещу него не е свързано нито с Norvik, нито с която и да е било банка, която в момента оперира в страната.

Скандалът около гуверньора поставя на тясно и правителството, посочва Bloomberg. Премиерът на страната Марис Кучинскис призова Римшевич да подаде оставка, но също така обвини Norvik в това, че се опитва да подкопае целостта на финансовата система в страната. От своя страна гуверньорът заяви, че група от банки работят срещу него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

13
rate up comment 4 rate down comment 2
national power
преди 6 години
Ленче на много посредствено бе мойто момиче.Не си заслужава да си цапащ душата за пари.Ако сега не го разбираш един ден ще съжаляваш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
Hahoto
преди 6 години
"Припомняме, че след ареста на Илмар Римшевич Европейската централна банка (ЕЦБ) блокира плащанията на третата по големина банка в Латвия ABVL Banks AS. Според Ройтерс това е резултат от обвинения от страна на американските власти, че банката е нарушила режима на санкции срещу Северна Корея.Дебитните операции на клиентите на банката са ограничени по разпореждане на Комисията за финансов и капиталов пазар на Латвия след обвиненията от САЩ в пране на пари- това от Инвестеро по темата...----------------------Толкова по "метода на изключването" :)))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
Dimat
преди 6 години
"Според властите в Рига налице са същите явления, както преди президентските избори в САЩ, Франция и Германия""Банковата криза в Латвия се превръща в потенциален дипломатически конфликт, след като Рига заяви, че подозира Москва в заговор."Ключовите думи в горните две "твърдения" са ЯВЛЕНИЯ и ПОДОЗИРА!Въз основа на тези ключови улики се произнася присъда!Съвсем в стила на световните демоНокраДци ФАЩ,прилаган толкова пъти за "обосноваване" на терористичните си действия по цял свят.Напоследък се набива в съзнанието на нормално мислещите хора,че основен елемент на изгражданата срещу Русия ПРО от ФАЩ, е не толкова системата Иджис и подобните и,а политико-медийната атака от страна на лаещите кучета,с които ФАЩ обградина Русия,в чието число,влиза и Територията(бивша държава България).Особено,откакто "великата и непробиваема система "Иджис",беше позорно извадена от строя,чрез само един остарял руски самолет.Затова сега тя беше заменена със системата "лаещи кучета"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 11
khao
преди 6 години
хахахаха, дааа нарани ми гласните струни от смях... чакай да споделя пак, че очевидно трудно четете на български:----.....по метода на изключването, баце! това е научен метод, не е базиран на вяра :):) ... амин!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 5
Hahoto
преди 6 години
Ето отговорът ти показва, че освен вярващ си и чувствителен и лесно раним. Но също така в края поста демонстрираш определен арсенал от отмъстителност. На базата на тия ми умозаключения аз мога да реша че си една "нежна душа", но не знам това твърдение да го предположа ли като вероятност, както е в статията или да приложа вярата, както е при теб :) Или викаш няма значение, крайният резултат е един и същ :) Шегувам се и нищо лично! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 7
khao
преди 6 години
факт, отдавна съм го видял у вас :):):) ... само че не вади думи от контекста на отговор към определен въпрос, щото не е от качествата на много мислещ човек. ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 6
Hahoto
преди 6 години
Вярата у хубаво нещо! Освобождава те от нуждата да мислиш. Радвам се за теб!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 17
khao
преди 6 години
аз не повярвах в началото докато не видях как за минути наскочиха всички кремълски тролчета да защитатават обратната теза :):) ... сега вече повярвах :):) ...по метода на изключването, баце!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 4
Hahoto
преди 6 години
Латвия обвини Русия за банковия си скандал - заглавия на статиятаИма голяма вероятност да се провежда изключително добре организирана мащабна информационна операция - същинската информация цитатТова е все едно аз да напиша"Хахото обвинява бгмен, че е едикакъв си"а след това да напиша "Има голяма вероятност бгман да е едикакъв си..." Предположението вече е обвинение, обвинението представено чрез медиите така вече търси осъдително отношение от хората. Елементарна психология. За това за мен това е манипулация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 23 rate down comment 5
Jorkata
преди 6 години
Чудно ми е някой дали изобщо вярва на такива новини/статии?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още