IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон цели 40 търговски споразумения преди излизането си от ЕС

Според министъра по международна търговия Лиам Фокс те ще включват 70 страни, с които вече е говорено

14:32 | 29.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания се надява да сключи 40 търговски споразумения със 70 страни до края на преходния период след Brexit през 2020 г., заяви министърът по международна търговия Лиам Фокс в интервю за ВВС.

Според него с всички тези страни вече е говорено и те са се съгласили на подобен резултат. Великобритания ще трябва да продължи да спазва сегашните търговски сделки на ЕС по време на преходния период.

Островът ще напусне ЕС на 29 март 2019 г., а предложеният преходен период – съгласно който повечето текущи търговски споразумения ще останат в сила – ще продължи до 31 декември 2020 г.

Според предложенията, които Великобритания и ЕС осбъждат, идеята е Лондон да може да договоря бъдещите търговски сделки с трети страни през преходния период, които обаче ще влязат в сила едва от 1 януари 2021 г.

Фокс заяви, че броят на търговските сделки, които ще започнат да действат след преходния период, зависят от преговорите.

Той обаче каза: „Ще имаме споразумения, които ще успеем да продължим спрямо споразуменията на Европейския съюз, надяваме се да имаме около 40 такива. Надяваме се, че ще сме ги сключили, преди да е време да си тръгваме“.

Има около 70 страни и 40 споразумения. Надяваме се, че всички те ще са готови, защото те са разширение на това, което имаме в момента“, каза още Фокс.

Разбира се, изискваме съгласието на всички включени страни. Говорили сме с всички 70 страни. Всички те се съгласиха, че биха искали“ да имат такива сделки, допълни той.

Фокс каза, че иска Великобритания да се възползва от възможността „да се договаря отвъд границите на Европейския съюз“.

Имаме 14 работни групи в 21 страни в момента и се надявам, че ще постигнем достатъчно напредък, защото трябва да имаме уверена и оптимистична програма за бъдещето на Великобритания“, допълни той.

Разговори вече са започнали с Австралия, Нова Зеландия и САЩ.

Фокс отказа да изключи възможността преходният период да продължи и след края на 2020 г., но заяви, че „е малко вероятно да се случи“.

Не бих искал да видя това, нито бих подкрепил удължаване“, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още