IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лондон иска обяснения от Русия по новия случай с "Новичок"

22:59 | 05.07.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Великобритания поиска от Русия обяснения във връзка със случаите с отравяне с "Новичок" в Солсбъри. Преди дни двама британски граждани бяха открити в критично състояние в градчето Еймсбъри, което се намира на 10 километра от Солсбъри, пише Ройтрес.

През март в същия район бяха отровени бившият агент на КГБ, съден за шпионаж, Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Медицинските власти посочиха, че двамата нови пострадали също са били изложени на нервнопаралитичния агент.

Великобритания обвини Москва, че има общо със случая, но Русия отхвърли всички обвинения. През пролетта Западът също заклейми отравянето на Скрипал, посочвайки че това е първото нападение с химическо оръжие в Европа от Втората световна война насам.

"Сега Русия трябва да обясни какво се случва", каза британският вътрешен министър Саджид Джавид.

"Напълно неприемливо е наши граждани да бъдат умишлени или случайни цели, а нашите улици, паркове и градове да бъдат места за поставяне на отрова", каза той.

От Кремъл коментираха, че вече са предложили помощ при разследването на атаката с веществото, но предложението е било отклонено.

Мистерията как двамата британски граждани са се отровили с "Новичок" все още не е решена. Според лондонската полиция коментира, че те са имали контакт със заразени предмети, но без да дава повече подробности.

Няма данни двамата да имат агентурно минало. Те вероятно са отровени и на друго място, защото не са били на местата, посетени от Скрипал и дъщеря му.

По отношение на Скрипал власите в страната заявиха, че веществото е било под течна форма и е било изсипано пред вратата на дома му в Солсбъри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:52 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 5 години
То с тоя Новичок стана като Баскервилското куче! Холмс: Виждаш ли звездите Вотсън и какво заключаваш от това?Вотсън: Че е хубава, прохладна лятна нощ, без облаци!Холмс: Така е Вотсън, но освен това са ни откраднали палатката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още