Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон ще поиска от ЕС предпочитаната сделка на Ситито за финансовите услуги

Очаква се през следващите няколко седмици Великобритания да сигнализира, че иска система за взаимно признаване за регулация на сектора след Brexit

Лондон ще поиска от ЕС предпочитаната сделка на Ситито за финансовите услуги

Снимка: Архив Ройтерс

Британското правителство е готово да предложи план за финансовите услуги след Brexit, предпочитан и от лондонското Сити, който обаче вече среща съпротива в Брюксел, съобщава Ройтерс, като се позовава на правителствени представители.

Очаква се през следващите няколко седмици Великобритания да сигнализира, че иска система за взаимно признаване, която да регулира финансовите услуги след Brexit. Така страната се надява да предотврати удара върху достъпа на лондонското Сити до блока, казват те.

Очевидно е от всеобщ интерес не просто общоевропейската банкова система да се обърне тотално с краката нагоре“, казва един от представителите. „Всички имат много да губят, ако не можем да сключим сделка“, казва източникът.

Гуверньорът на Английската централна банка Марк Карни вече е заявявал, че Великобритания и ЕС трябва да приемат система за взаимно признаване или рискуват финансовите услуги в цяла Европа да пострадат.

Изнервени, че засега няма сигнали за това как британското правителство възнамерява да защити индустрията, лондонските банкери изготвиха свой план за запазването на единния пазар отворен. Брюксел обаче отхвърли предложението, което означава, че банкерите може би ще трябва да разчитат на т.нар. система за равностойност на регулациите.

Още по темата

Този правен механизъм позволява на страните извън ЕС достъп до единния пазар при ограничени обстоятелства. Достъпът е частичен и може да бъде отменен в кратки срокове.

Правителствените представители казват, че планът за взаимно признаване е предпочитан от Лондон, защото така ще се запази достъпът на британските фирми до единния пазар на ЕС, а в същото време ще позволи известна гъвкавост по европейските правила.

Според един от представителите има причини да се вярва, че подобен изход е възможен.

„ЕС никога не е сключвал сделка с някой преди, с която да има абсолютно същата система за равностойност на регулациите“, казва той.

Второ, търговските регулации са абсолютно различни от нормално търговско споразумение. Обикновено тръгваме от статуквото и казваме „няма ли да е страхотно, ако можем да се доближим“, допълва той.

Според източниците обаче засега не е взето решение кой модел ще бъде последван в преговорите.

Великобритания е дом на най-големия брой банки в света и на най-големия търговски застрахователен пазар. Около 6 трлн. евро или 37% от европейските финансови активи се управляват от британската столица – почти два пъти повече от най-близкия конкурент Париж.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
М. Шпинделегер: Ако Турция отвори границите си, в Европа ще има нова бежанска криза