Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Лондон ще уеднакви регулациите в автомобилния сектор с ЕС след Brexit

Очаква се Тереза Мей да представи британската позиция в преговорите по време на реч през следващата седмица

Лондон ще уеднакви регулациите в автомобилния сектор с ЕС след Brexit

Министър Джеръми Хънт. Снимка: Ройтерс

Великобритания ще уеднакви регулациите си с тези на Европейския съюз (ЕС) в няколко области, като автомобилния сектор например, след като напусне общността през 2019 г. Това заяви британският министър на здравеопазването Джеръми Хънт, цитиран от агенция Ройтерс.

Той също така посочи, че няма вероятност правителството в Лондон да промени позицията си по въпроса с напускането на митническия съюз.

„Ще има области и сектори на индустрията, където сме съгласни да уеднаквим нашите регулации с европейските – автомобилната индустрия може би е очевиден пример заради веригите на доставки, които са интегрирани в нея, но това ще бъде на доброволен принцип“, каза той.

Още по темата

Хънт заяви още, че като суверенна страна Великобритания има правото да реши да промени мнението си. „Това, което няма да направим, е да приемем промени в законодателството, защото ЕС едностранно е взел решение“ за тях, допълни министърът.  

В същото време по-рано днес стана ясно, че британският премиер Тереза Мей е спечелила подкрепата на своя разединен кабинет за предложението си за търговска сделка с ЕС след осемчасово заседание с министри.

Това ще позволи на премиера да подготви официалната си реч за целите на Великобритания в преговорите, която трябва да произнесе на 2 март. Следващия етап от разговорите ще започне след срещата на върха на ЕС на 22 март, като тяхната цел е двете страни да обобщят основната рамка на бъдещото си търговско споразумение до октомври.

По думите на Хънт по време на министерската среща наистина е имало „различни възгледи“ между министрите, но въпреки това според него е бил постигнат „добър прогрес“.

Bloomberg посочва, че въпреки постигнатото съгласие е малко вероятно ЕС да приеме плана на Лондон, тъй като европейските лидери вече заявиха, че няма да позволят на Великобритания да подбира най-добрите аспекти от членството си, без да приема задълженията, свързани с тях.

По-рано през тази седмица Европейската комисия отхвърли намеренията на Лондон, тъй като „не са в съответствие с принципите“ на преговорната позиция на блока.

Ако ЕС се противопостави на предложението на Мей, това може да се окаже пореден тест за единството на нейния кабинет. В същото време британският премиер е изправена и пред заговори от страна на опоненти, включително и в собствената ѝ Консервативна партия.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Гърция е подала молба до ЕСМ за предсрочно погасяване на заемите от МВФ