IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел: Германия не харчи малко за отбрана

В реч от Берлин канцлерът също така заяви, че въпросът със сливането на Commerzbank и Deutsche Bank е решение на частния сектор

19:32 | 19.03.19 г. 12
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Канцлерът на Германия Ангела Меркел отхвърли отправените критики към страната, че харчи прекалено малко за отбрана, като подчерта, че в реални измерения разходите по това перо всъщност растат, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

В реч в Берлин канцлерът каза по повод обвинения на американския посланик в Германия Ричард Гренел, че през последните години военните разходи на Германия като дял от брутния вътрешен продукт (БВП) постоянно нарастват. По думите й догодина те ще възлизат на 1,37 на сто.

Въпреки това средносрочното бюджетно планиране, огласено наскоро от финансовия министър Олаф Шолц, предвижда спад до 1,25 на сто от БВП през 2023 г. 

Меркел заяви, че прогнозата е за „минимален показател“ и изтъкна, че важното число е обемът на реалните разходи за отбрана. Тя добави, че правителството си е поставило за цел да достигне до 2024 г. ниво от 1,5 на сто от БВП, но не и за сметка на разходите за развитие и помощите за чужбина. 

Да се разчита само на въоръжените сили е погрешно, тъй като превенцията на кризи и развитието също са инструменти, каза Меркел. Тя припомни, че Германия се е оказала сред най-големите донори на конференцията за възстановяването на Сирия, състояла се миналата седмица в Брюксел. 

По-рано американският посланик Гренел каза пред ДПА: „Фактът, че германското правителство даже обмисля още да съкрати своя и без това неприемлив принос във военната готовност, е смущаващ сигнал на Германия към 28-те съюзници в НАТО“. Думите му предизвикаха гневни реакции от Германската социалдемократическа партия, по-малкия партньор в управляващата коалиция на Ангела Меркел. 

Канцлерът коментира и актуалната тема за евентуалното сливане на двете най-големи банки в страната Commerzbank и Deutsche Bank, като според нея това е „решение на частния сектор“.

Германското правителство, което е един от големите акционери в Commerzbank, не бива да се намесва, заяви канцлерът. Според нея сливането е решение изцяло на частния сектор, с всичките предизвикателства, възможности и рискове, които това носи. 

След многобройни слухове през последните месеци двете банки обявиха в края на миналата седмица, че са започнали проучвателни разговори за сливане, което би могло да създаде четвъртата по големина банка в Европа с комбинирани активи 1,81 трлн. евро и пазарна стойност от около 25 млрд. евро. 

Двете най-големи германски банки имаха сериозни проблеми през последните години, а цената на акциите им се срина.

Икономическият съветник на германското правителство Изабел Шнабел обаче заяви във вторник, че препоръчва сливането да не се извършва, информира Ройтерс. Силно бих препоръчала да не се създава още по-голям национален шампион, каза тя. По думите й няма да бъде лесно да се постигне намаляване на разходите, не е ясно дали сделката има смисъл от икономическа гледна точка, а и ще изостри необходимостта от държавни гаранции, посочи още БТА.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 2
Valentin13
преди 4 години
Япония не беше ли една държавица с малка територия, дето яде бой през Втората световна война. А Победителя .....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 4
Valentin13
преди 4 години
Японские ВМС получили 10-ю ДЭПЛ, с анаэробной СУ, до сих недоступной России.В далекой от нас стране Восходящего Солонца в состав ВМС Японии была торжественно передана 10-я дизель-электрическая подводная лодка Сорю, построенная на верфи компании Kawasaki Shipbuilding.Первая подводная лодка класса Сорю была заложена в 2005 году на мощностях компаний Mitsubishi Heavy Industries и Kawasaki Heavy Industries, а к 2021 их должно быть согласно планам, находится в составе ВМС Японии 12 единиц.Да той самой анаэробной силовой установки, которая позволяет значительно снизить заметность ДЭПЛ для гидролокаторов и увеличить длительность нахождения под водой и которую для перспективных российских подводных лодок проекта 677 Лада не могут довести до ума уже как четверть века.Между тем, пока единственная ДЭПЛ, разработанная Российской Федерацией с подобием анаэробной силовой установки, бороздит в режиме испытаний моря 9-й год к ряду, у японцев подобных лодок уже десяток. Ещ пару годиков и будет дюжинаК слову сказать, Россия пытается ДЭПЛ проекта 677 навязать Индии с предварительной оговоркой, что раньше 2027 года действенных результатов по проекту ожидать не стоит. Что-то мне подсказывает, что действенных результатов по данному проекту у россиян не будет и после 2027 года, а потому, индусам лучше искать партнеров по проектам ДЭПЛ с анаэробной силовой установкой, где-нибудь в другом месте. Благо ведь, не одним японцам подвластны данные технологии, что лишний раз подчеркивает степень отсталости великой морской державы от мировых тенденций.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
т.е. тия с немците много повече от тия с руснаците през WW2
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Даже подписващият капитулацията немец рекъл за французите:- И тия ли ни победиха?Тия с немците срещу СССР са били много повече, от тия срещу СССР = малко известен факт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
ъхъ , видяхме докъде я докараха французите през ВСВ ... бяха почнали интензивно изучаване на немски ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 8
Стоян Петров
преди 4 години
Да ни уведомиш за плазмения облак в който летят тези ракетки? PS Циркон е свръхзвукова ракета. В плътните слоеве на атмосферата скоростта е 4 МАХ, каквото и да ти съобщават джу.джетата. За свърхзвук се говори над 5.5 МАХ. Свръхзвук развива при отсъствие на въздушно съпротивление. От Кремъл трябва да ти сменят опорките, защото по-умните помнят какво говореха френските управници преди ВСВ. А те казваха " защо да строим танк за 5 милиона, когато можем да го пробием със снаряд за 150 франка?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 2
majnata
преди 4 години
мдааа , пари за нищо !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
Даже котките вече стават прави на руският химн :)https://***.facebook.com/irina.dyukina/posts/2344367432262936
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 4
ABBA
преди 4 години
Юрофайтъра няма палубна версия - няколко кацания и ще се изпотроши.И е за къси разстояния - няма обсег.Сега руските хиперзвукови ракети Циркон вече има радиус над 1000 км.Още на завойчето на пристанището самолетоносача става позлатена братска могила!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
На Китай, те бачкат най-евтино.Пуснали са ги серийно.12 бройки ще пуснат на вода за няколко години.Украинците им продадоха 1 от времето на СССР за казино плаващо,но они го чопнаха, моднаха и с'я на конвейер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още