IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел размахва гневно пръст срещу Шолц заради коментарите му за COVID

Седмици преди изборите в Германия социалдемократите водят пред управляващия блок в анкетите, хвърляйки допълнителна сянка върху кандидатурата на Армин Лашет

17:05 | 07.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че социалдемократите ще тласнат Германия в грешна посока в необичайно директна намеса в предизборната кампания, след като подкрепата за нейния консервативен блок се срина до ново дъно в последните анкети, съобщава Bloomberg.

В допитване на Forsa подкрепата за управляващия блок, ръководен от Християндемократическия съюз (ХДС), спада с 2 процентни пункта до 19%, което е най-ниското ниво за коалицията от следвоенната ера. Германската социалдемократическа партия (СДП) прибавя два процентни пункта до 25%, с което си осигурява преднина от 6 процентни пункта.

Последното проучване добавя нотка на отчаяние към усилията на Меркел да привлече избирателите към блока. В знак на нарастващото безпокойство в нейния лагер, канцлерът предостави пълна подкрепа на консервативния кандидат Армин Лашет и упрекна Олаф Шолц от СДП за това, че не изключва коалиция с крайната левица.

Германия Германия

След 16 години, в който Меркел е начело на най-голямата европейска икономика, тя остава най-популярният политик в страната, което означава, че коментарите ѝ все още могат да повлияят на избирателите. Тя остана изненадващо тиха по време на кампанията за избор на свой наследник, когато съюзът между ХДС и Християнсоциалния съюз (ХСС) се срива на фона на съмненията сред избирателите относно лидерските способности на Лашет.

лашет лашет

Армин Лашет. Снимка: Bloomberg

„Важно е кой управлява страната", посочва Меркел по време на реч в германския парламент, нейната последна преди изборите на 26 септември.

Германците ще избират между правителство, ръководено от СДП и Зелените, които „биха приели подкрепата на Левицата“, изтъква Меркел, повтаряйки дискусионните точки от кампанията на Лашет. Алтернативата ще бъде консервативно правителство начело с Лашет като канцлер, което „ще се застъпи за стабилност, надеждност и сдържаност“.

Шолц, финансов министър и вицеканцлер в последния мандат на Меркел, проведе кампанията си, позиционирайки се като законен наследник на сегашната власт. Речта на Меркел напомняше опровержение на стратегията му през последните седмици преди гласуването.

шолц шолц

Олаф Шолц. Снимка: Bloomberg

Тя се съсредоточи върху коментар на Шолц, според който той предполага, че ваксинациите срещу коронавируса продължават да бъдат експериментални. „Никой, който се е ваксинирал, не е морско свинче“, изтъква Меркел, добавяйки: „Нито аз, нито Олаф Шолц“.

Впоследствие Лашет също се обърна към Шолц с призив да се „въздържа“ в изказванията си.

Шолц запази сдържания си тон и не отговори директно на атаките. Вместо това той се придържа към собствената си програма, обещавайки да построи 400 000 нови апартамента през първата година от управлението си, да увеличи минималната работна заплата до 12 евро на час от 9,60 евро в момента, като се обяви против данъчните облекчения за богатите.

Още едно правителство, ръководено от ХДС ще струва „богатството и работните места“ на германия, предупреди Шолц.

СДП набра преднина пред алианса на ХДС и ХСС през последните седмици, след като обществеността отказа да приеме Лашет като естествен наследник на Меркел.

В последното проучване на Forsa подкрепата за Зелените спадна с един процентен пункт до 17%. СДП и Зелените все още ще се нуждаят от трети партньор, за да си осигурят мнозинство в Бундестага. Левицата и подкрепящите бизнеса Свободната демократическа партия са част от опциите. Подкрепата за Левицата остава стабилна при 6%, докато одобрението за вторите се повиши с един процентен пункт до 13%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още