IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови правила може да спрат търговията на инвеститорите от Европа с азиатски индекси

Новите регулации изискват над 55 неевропейски индекса да се регистрират в европейските органи

09:07 | 06.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Нови европейски правила може да попречат на инвеститорите от Стария континент да купуват или продават инструменти, свързани с някои от най-големите азиатски индекси, предава Bloomberg, позовавайки се на група от индустрията.

Т.нар. регулации на ЕС за бенчмарковете, които влизат в сила от следващия месец, изискват над 55 неевропейски индекса, включително Hang Seng и Nikkei 225, да се регистрират при европейските органи. Дори с двегодишния гратисен период, който позволява регистрация до 2020 г., не е ясно дали това ще бъде постигнато, сочи доклад, публикуван от Asia Securities Industry & Financial Markets Association и правната кантора Herbert Smith Freehills LLP.

Ако азиатските администратори на индекси не успеят да регистрират продуктите си в най-големия икономически блок в света, това може да означава европейските инвеститори да се оттеглят от региона, казва Уейн Арнолд, ръководител на политическите и регулаторни дела в Asifma. В дългосрочен план може да има и изместване от някои от традиционните индекси към нови предложения.

„Банките и инвеститорите може да бъдат принудени или да се надпреварват за бенчмарковете, които според тях ще спечелят одобрение от ЕС, или просто да намалят инвестициите си в региона“, казва Арнолд в съвместно изявление на Asifma и Herbert Smith Freehills от сряда. „Вече виждаме спад в наличността на бенчмарковете и това вероятно ще бъде засилено от новите регулации“.

Правилата целят да създадат повече прозрачност около това как се определят стойностите за всичко от суаповете за кредитно неизпълнение до лихвите по ипотеките. Ако регулациите, които покриват милиони индекси, не бъдат изпълнени, това може да значи глоба до 2% от продажбите на компанията майка.

Промените имат глобални последици, казва Рик Рединг, главен изпълнителен директор на Index Industry Association, в интервю преди публикуването на доклада на Asifma.

“Много азиатски доставчици, много американски доставчици не обръщат достатъчно внимание на това и ще започне да им влияе много, много скоро“, казва той. „Това ще промени из основи начина, по който работят доставчиците на индекси и как мениджърите на активи работят с тях“.

Проучване от юли сред азиатските администратори на индекси показва, че три четвърти от респондентите вече имат показатели, засегнати от правилата. Макар че над половината възнамеряват да кандидатстват за одобрение от ЕС, много малко от тях вече имат готови планове за това, казва Уил Халет, партньор в правната кантора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още