IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новите лекарства и раковите терапии се отплащат на AstraZeneca

От следващото тримесечие компанията ще отчита отделно приходите от ваксината срещу коронавируса

12:41 | 11.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Добре развиващият се бизнес с нови лекарства и ракови терапии донесе на британската фармацевтична компания AstraZeneca повече продажби и печалба през миналата година. В същото време разходите за научноизследователска и развойна дейност, както и за администрация, са спаднали, предава Bloomberg.

Приходите са нараснали на годишна база с 9% до около 26,6 млрд. долара (21,9 млрд. евро), както обяви в четвъртък в Кеймбридж компанията. Чистата печалба, която може да се разпредели на акционерите, възлиза на около 3,2 млрд. долара, след като година по-рано тя беше 1,3 млрд. долара. Както и през предходната година, инвеститорите трябва да получат дивидент от 2,80 долара на акция.

"Направихме значителна крачка напред през изминалата година", заяви главният изпълнителен директор Паскал Сорио, цитиран в прессъобщението. Договореното поглъщане на американския конкурент Alexion за няколко милиарда долара допълнително ще ускори развитието на AstraZeneca.

За новата година Сорио прогнозира малко по-висок ръст на продажбите от постигнатия през 2020 г. Придобиването на Alexion и приходите от ваксините срещу коронавируса на Astra-Zeneca и Оксфордския университет не са взети под внимание. Групата възнамерява да отчита приходите от ваксината отделно от следващото тримесечие.

Печалбата за настоящата година ще е в диапазона между 4,75 и 5 долара за акция. Диапазонът е под очакваната от анализаторите сума от 5,22 долара, но е без отчитане на резултатите от ваксините.

Кножата на Astra поскъпват с 1,7% в ранната търговия в Лондон. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още