IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ОИСР: Великобритания трябва да направи повече за пазара на труда

ОИСР прогнозира, че британската икономика ще се свие с 10,1% тази година

15:39 | 14.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Великобритания трябва да направи повече, за да помогне на безработните да си намерят работа, а запълването на огромната дупка в нейните публични финанси може да изчака до възстановяването от пандемията, обяви Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Ройтерс.

Шестата по големина икономика в света е в „критичен момент“, тъй като кризата заплашва да влоши проблемите с производителността и неравенството, а Brexit също може да нанесе сериозен удар, посочва Организацията в годишен доклад.

„Решенията, взети сега за управление на кризата с COVID-19 и бъдещите търговски отношения, ще окажат трайно въздействие върху икономическата траектория на страната през следващите години“, се казва в документа.

Британската икономика се сви най-много от Групата от седемте държави през второто тримесечие и възстановяването загуби скорост през август. Сега правителството затяга ограниченията си заради коронавируса, което допълнително ще забави икономиката и ще коства още работни места.

ОИСР прогнозира, че британската икономика ще се свие с 10,1% тази година, преди да нарасне със 7,6% през 2021 г., когато безработицата ще бъде средно 7,1%, спрямо 4,5% сега.

„Допълнителните разходи за активни мерки на пазара на труда са добре дошли и по-нататъшното им увеличаване би помогнало на безработните, като улесни приспособяването към новите трудови ангажименти“, смятат в ОИСР.

Великобритания се сблъсква с най-големия си дефицит в мирно време през 2020 г., като според данни на Института за фискални изследвания той ще достигне 17% от БВП, а публичният дълг ще надхвърли 100% от БВП.

В същото време съотношението между приходи от данъци към БВП в Обединеното кралство от 33,5% остава относително ниско в сравнение с много европейски страни, се казва в съобщението.

Великобритания може да намали данъчните облекчения за частни лица и бизнеса, да повиши данъците върху луксозни имоти и да увеличи осигурителните вноски от самонаетите.

По отношение на Brexit ОИСР посочва, че дори при постигане на търговска сделка с ЕС британската икономика ще бъде с 4,2% по-малка, отколкото ако беше останала в блока, заради граничните проверки и разходите за работниците от ЕС.

Рационализирането на регулациите и сключването на търговски сделки по света - два от положителните резултати от Brexit, които изтъкват неговите поддръжници, само биха намалило леко съпротивлението.

ОИСР заяви, че Английската централна банка има ограничени възможности за повече парични стимули, въпреки че ниското ниво на лихвените проценти дава на правителството повече възможности за фискални стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още