IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес е в пъти по-евтин роумингът за балканските страни извън ЕС

Допълнителни намаления на тарифите в региона се очакват от 1 януари 2020 г.

11:50 | 01.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

От днес гражданите и бизнесът в шест балкански държави – Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Северна Македония, Черна Гора и Сърбия, ще плащат в пъти по-малко, когато са в роуминг в региона на Западните Балкани. Това обяви ресорният еврокомисар Мария Габриел, цитирана от Представителството на Европейската комисия в България.

Потребителите ще ползват значително намаление на техните роуминг тарифи в региона, като цените за изходящи обаждания падат средно с 65%, а за входящи с 62%. За един SMS ще се плаща с 58% по-малко. Най-драстично е намалението за пренос на данни – 78%. Така един мегабайт вече ще струва максимум 20 евроцента. Новото регионално споразумение е първата стъпка за постигане на „роуминг като у дома“ в рамките на Западните Балкани, като допълнителни намаления на тарифите се очакват от 1 януари 2020 г..

Investor.bg припомня, че постигнатото споразумение е част от Цифровата програма за Западните Балкани, инициирана от българския еврокомисар Мария Габриел по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Новото регионално споразумение е първата стъпка за постигане на „роуминг като у дома“ в рамките на Западните Балкани, като допълнителни намаления на тарифите се очакват от 1 януари 2020.

Регионалното споразумение не обхваща цените между шестте държави и членките на ЕС, включително България.

Те все още остават много високи, като през последните месеци все пак българските мобилни оператори въведоха допълнителни пакети за пътуващите, с помощта на които за обикновения потребител все пак е възможно да общува с близките си по време на пътуване из Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още