IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията все пак засегна и Novartis, която сви прогнозата си за продажбите

Ефектите от запасяването с лекарства заради блокадите по света, което стимулира продажбите в началото на кризата, започват да отслабват

11:01 | 21.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Novartis сви прогнозата за продажби за годината на фона на намаленото заради пандемията търсене на някои медикаменти, съобщава Bloomberg.

Продажбите се очаква да нараснат с около пет процентни пункта, заяви швейцарският фармацевтичен гигант, свивайки прогнозата от април за ръст в диапазона до горната граница на едноцифрени процентни пунктове. Печалбата, с изключение на някои еднократни ефекти, се очаква да запише ръст с едноцифрен процентен пункт в долния диапазон – това обаче са по-високите очаквания от предходните насоки.

Ефектите от запасяването с лекарства заради блокадите по света, което стимулира продажбите в началото на кризата, започват да отслабват с продължението на пандемията. Инвеститорите наблюдават промените в моделите на прием на пациенти в болница, които забавят употребата на медикаменти срещу рак, сърдечни болести и други състояния.

Нетната печалба за трите месеца до юни намалява с 4% до 1,9 млрд. долара спрямо 2,1 млрд. за същия период през 2019 г.

От Novartis посочват, че през второто тримесечие Covid-19 пандемията се е оказала негативно на продажбите на препарата за очи Lucentis, някои дерматологични лекарства, както и на някои от медикаментите на Sandoz. Продажбите на Zolgensma – генната терапия на компанията за 2,1 млн. долара, която миналата година бе одобрена в САЩ, са в унисон с очакванията на анализаторите. Общият обем на продажбите за тримесечието възлиза на 11,3 млрд. долара, което представлява спад спрямо 11,8 млрд. долара година по-рано.

Според Novartis операциите на компанията по разработка на нови лекарства продължават да са изправени пред някои „управляеми“ трудности.

Цената на търгуваните в Цюрих акции на производителя намалява с 10% от началото на годината, но фармацевтичният индекс на Bloomberg - Europe 500 Pharmaceuticals, отбелязва ръст от 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още