Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Пандемията все пак засегна и Novartis, която сви прогнозата си за продажбите

Ефектите от запасяването с лекарства заради блокадите по света, което стимулира продажбите в началото на кризата, започват да отслабват

Пандемията все пак засегна и Novartis, която сви прогнозата си за продажбите

Снимка: Bloomberg L.P.

Novartis сви прогнозата за продажби за годината на фона на намаленото заради пандемията търсене на някои медикаменти, съобщава Bloomberg.

Продажбите се очаква да нараснат с около пет процентни пункта, заяви швейцарският фармацевтичен гигант, свивайки прогнозата от април за ръст в диапазона до горната граница на едноцифрени процентни пунктове. Печалбата, с изключение на някои еднократни ефекти, се очаква да запише ръст с едноцифрен процентен пункт в долния диапазон – това обаче са по-високите очаквания от предходните насоки.

Още по темата

Ефектите от запасяването с лекарства заради блокадите по света, което стимулира продажбите в началото на кризата, започват да отслабват с продължението на пандемията. Инвеститорите наблюдават промените в моделите на прием на пациенти в болница, които забавят употребата на медикаменти срещу рак, сърдечни болести и други състояния.

Нетната печалба за трите месеца до юни намалява с 4% до 1,9 млрд. долара спрямо 2,1 млрд. за същия период през 2019 г.

От Novartis посочват, че през второто тримесечие Covid-19 пандемията се е оказала негативно на продажбите на препарата за очи Lucentis, някои дерматологични лекарства, както и на някои от медикаментите на Sandoz. Продажбите на Zolgensma – генната терапия на компанията за 2,1 млн. долара, която миналата година бе одобрена в САЩ, са в унисон с очакванията на анализаторите. Общият обем на продажбите за тримесечието възлиза на 11,3 млрд. долара, което представлява спад спрямо 11,8 млрд. долара година по-рано.

Според Novartis операциите на компанията по разработка на нови лекарства продължават да са изправени пред някои „управляеми“ трудности.

Цената на търгуваните в Цюрих акции на производителя намалява с 10% от началото на годината, но фармацевтичният индекс на Bloomberg - Europe 500 Pharmaceuticals, отбелязва ръст от 3,2%.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
80% от българите нямат никакво влияние при определянето на работното време