IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посланиците на ЕС имат съгласие за шестия пакет санкции срещу Русия

Патриарх Кирил е изключен от санкциите по настояване на Унгария, съобщава европейското издание Politico

18:30 | 02.06.22 г. 11
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Представителите на страните членки на ЕС са дали зелена светлина на шестия пакет санкции срещу Русия, съобщава европейското издание Politico, позовавайки се на участвалите в дискусията дипломати. Те трябваше да съгласуват правните аспекти на политическото решение, взето от лидерите на ЕС на 30 май.

Работата за кратко беше блокирана от Унгария, след като изненадващо представителят на страната поиска изключването на руския патриарх Кирил от списъка със санкционирани лица.

В крайна сметка Кирил не е включен в списъка, въпреки че нарече действията на руските военни в Украйна "религиозно прочистване" и благослови тази операция в свои проповеди.

В шестия пакет от санкции срещу Русия беше записана забраната за внос на петрол и петролни продукти от Русия, като за България, Чехия, Унгария и Словакия ще има дерогация до 2024 година. За София това отлагане е необходимо по технически причини - българската рафинерия не може да работи с изцяло алтернативни доставки. Останалите три държави пък нямат излаз на море и разчитат единствено на петролопровода "Дружба" за доставки.

Новите санкции се отнасят и до най-голямата руска банка - "Сбербанк", която ще бъде изключена от системата SWIFT, както и забраната за разпространението на три държавни руски телевизионни канала на територията на ЕС.

Очакванията са официално работата по този пакет със санкции да приключи до часове, пише още Politico. Мерките ще бъдат вписани в Официален вестник на ЕС още утре (3 юни), допълват от "Свободна Европа".

Преди ден лидерите на ЕС бяха категорични, че следващата логична стъпка - забраната за внос на природен газ едва ли ще бъде направена скоро.

В Украйна също не очакват в седмия пакет санкции да бъде включена забраната за внос на газ, стана ясно от обръщение на украинския президент Володимир Зеленски пред парламента на Люксембург. Той коментира обаче, че очаква решение, което да позволи замразените финансови средства на Русия и активите на хората в "черните" списъци да бъдат иззети и използвани за възстановяването на Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 2
alex8712
преди 1 година
Човече, пишеш само глупости! От търговските партнъори на Турция Русия е едва на десето място в износа, Китай на 17то място - дори България е преди Китай! Ердоган знае къде са парите и няма да замени митническия съюз с ЕС за евразийския на Русия. Дали СА ще се присъедини към БРИКС - колко му е, те и сега са орел, рак и щука там; обаче не им е в интереса да си режат клона, на който седят. Къде ви намират да пишете такива глупости без грам логика да се пита човек...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
"Дори и някои страни да спрат или постепенно да прекратят покупките на енергия, приходите на Русия от нефт и газ ще бъдат около 285 млрд. долара през тази година, според оценки на Bloomberg Economics, базирани на прогнози на Министерството на икономиката. Това ще надхвърли цифрата за 2021 г. с повече от една пета" Яко санционираме начи! Наесен децата пак ще са онлайн щото няма пари за топло! Ама санционираме бате, няма как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
cyclop
преди 1 година
Глей кво пишат медията-близнак, е как може https://***.dnes.bg/rusia/2022/06/02/vypreki-ambiciite-na-zapada-ruskata-hazna-e-prepylnena-s-prihodi-ot-surovini.532064
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
6
rate up comment 3 rate down comment 4
юрист
преди 1 година
Руснаците и техните тр000лове пропагандират, че кирилицата е, представете си, руската азбука, въпреки, че по цял свят е известна именно като кирилица, а не като ''руската азбука''. Дори един техен тр00л преди 3-4 дни написа точно това- че кирилицата не била българската писменост, създадена в края на 9 и началото на 10 век от н.е. в Преславската книжовна школа, в държавата България, с изричната финансова помощ на българските владетели, а е руска азбука и написа тази гнусотия точно в този сайт...И после се чудите защо ненавиждам руските тр000лове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 3
Oбичам България
преди 1 година
Какво общо има кирилицата с азиатската империя?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
Императорът
преди 1 година
Щом дори тия пропагандатори признават, че много ще боли, значи МНООООГО БОЛИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Императорът
преди 1 година
Постъпват мъдро като забраняват още руски телевизии, макар това да е тежко нарушение на човешките права на европейците. Защото в един момент хората от ЕС ще видят неща, които хич няма да им харесат - например пълните със стоки хипермаркети в Русия и цените в тях... и току-виж им хрумнало да направят революция. Другото е безумие. Отказват се от руският петрол, ама няма да е лесно да го заменят. Най-много Русия да размени пазари с друг член на ОПЕК и да им покаже един среден. Парите на Русия ако ги откраднат, ще ги връщат по съдебен ред. Камо ли пък парите на руски граждани - което е брутално нарушение на човешките им права. Само си вкарват автогол, защото оттук нататък никоя свободна страна или богат човек от такава, няма да си повери парите на европейски банки, които могат да им ги откраднат по всяко време. Пaлякът може много неща да очаква, ама не се замисля, че разрушените региони вече няма да бъдат част от укpoпия. ЕС се самоубива като икономическа сила. Вероятно в най-скоро време СА ще бъде новият член на БРИКС, нищо чудно да я последва Турция, която открито бойкотира НАТО и украйна и застава на руска страна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
Още малко и ще махнат кирилицата от Windows
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
doba
преди 1 година
https://***.dunavmost.com/***/the-guardian-rusiya-pecheli-ikonomicheskata-voina
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още