IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството на Италия одобри четвърти пакет от стимули в размер на 8 млрд. евро

Новите мерки ще отлагат допълнително плащането на данъци за бизнеса и увеличават периода на парична подкрепа за работниците от сферата на труизма и изкуствата

12:21 | 30.11.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Италия одобри четвърти пакет от стимули в подкрепа на бизнеса, който продължава да страда от последните ограничителни мерки, наложени в страната за овладяване на пандемията от коронавирус, съобщава Bloomberg.

Пактът е на стойност 8 млрд. евро, става ясно от изявление на правителството, публикувано по-рано днес. Новите мерки допълнително удължават периода на отлагане на плащането на данъци за компаниите и предоставянето на пари на работниците от сферата на туризма и изкуствата, които са най-потърпевши от коронавируса.

Третата по големина икономика в еврозоната продължава да страда от щетите, нанесени от пандемията през тази година. Натоварена с един от най-големите дългове в света, Италия разчита изключително на подкрепата на Европейската централна банка (ЕЦБ) относно търговията с държавни облигации. Финансовият регулатор изкупува италианския дълг от няколко месеца с идеята да облекчи тежестта върху финансите на страната.

Италия Италия

Парламентът на Италия този месец подкрепи искането на правителството за увеличаване на бюджетния дефицит на страната с 8 млрд. евро, за да финансира допълнителните мерки в подкрепа на обществеността и бизнеса.

Bloomberg Economics изчислява, че икономиката на Италия ще се свие с 1,8% през последните три месеца на годината, ако настоящите ограничения не се променят.

Премиерът Джузепе Конте одобри държавни стимули в размер на 100 млрд. евро по време на първата вълна на пандемията през пролетта. Всички допълнителни разходи ще увеличат държавния дълг до над 160% от брутния вътрешен продукт (БВП) до края на годината.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още