IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предколеден оптимизъм завладя европейските борси

Пазарите като цяло предложиха по-скоро сдържана реакция по отношение на данъчния закон в САЩ

19:33 | 21.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейските индекси приключиха сесиите си в четвъртък като цяло на по-високи нива, след като в САЩ окончателно бе приета данъчната реформа на администрацията на Доналд Тръмп.

Паневропейският индекс STOXX 600 успя да компенсира ранните си загуби, като се повиши с 0,5 на сто. Всички негови подсектори са в зелената територия. Петролният сектор бе най-добре представящият се с ръст от 1,4 на сто, предава CNBC.

В Лондон FTSE 100 приключи търговията на рекордно ниво с ръст от над 1 на сто.

Пазарите като цяло предложиха по-скоро сдържана реакция по отношение на данъчния закон в САЩ след скромно рали по-рано тази седмица. Индексите в САЩ обаче стартираха оптимистично сесията в четвъртък, след като някои компании заявиха, че ще реинвестират спестяванията от по-ниските корпоративни данъци в по-високи заплати и инфраструктурни проекти.

Най-добре в Dax се представиха акциите на Fresenius – с ръст от 1,60 на сто. Те се възползваха от позитивен коментар на реномирана анализаторска компания. Книжата на медицинския концерн по-рано пострадаха заради ценови натиск при дъщерната компания Kabi в Северна Америка, пише експертът на  Warburg Research Улрих Хувалд.

За сметка на това компаниите от енергетиката се представиха слабо във Франкфурт. Така например акциите на RWE се озоваха на дъното на Dax със спад от 1,56 на сто.

Книжата на най-голямата германска банка Deutsche Bank приключиха сесията със спад от 0,72 на сто, след като в сряда тя ансонсира плана си да съкрати до 1000 работни места след интеграцията с Postbank.

Книжата на финландския производител на мрежово оборудване Nokia поскъпнаха след сключеното споразумение за патенти с Huawei. Ръстът бе от почти 4 на сто.

Британският концерн за строителство на жилища Balfour Beatty приключи търговията с ръст на цената на книжата си от над 2 на сто. Компанията отчете сериозен ръст, след като продаде 12,5%-ния си дял в оператора на магистрални Connect Plus. Очаква се сделката да насърчи печалбата на Balfour Beatty за годината.

Застрахователят Beazley бе също сред печелившите на борсата с ръст от над 3 на сто, след като от Bernstein актуализираха нагоре прогнозата си за компанията.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още