IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Присъдата срещу Monsanto повлече надолу акциите на Bayer

Причината за рязкото пропадане с до 12% са опасенията за допълнителни съдебни дела и санкции

13:58 | 13.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Акциите на германската химическа и фармацевтична компания Bayer поевтиняха с до 12% в понеделник. Причината е изненадваща присъда в САЩ: производителят на семена Monsanto, който бе придобит от Bayer, бе осъден в петък да плати на човек с рак обезщетение в размер на 289 млн. долара. Акциите на Bayer достигнаха най-ниското си ниво от повече от две години и бяха най-големият губещ във водещия германски индекс Dax.

Причината за рязкото пропадане на цените са опасенията за допълнителни съдебни дела и санкции. Процесът в САЩ е първият, който се занимава с въпроса дали глифозатът може да причини рак. Monsanto, който Bayer придоби за около 63 млрд. долара, е изправен пред повече от 5 000 подобни дела в САЩ.

„Това създава огромна несигурност", казва брокер. „Не става въпрос за сумата, която трябва да бъде платена, а за факта, че сега се очакват много повече дела".

Съдебното жури установи в петък, че Monsanto носи отговорност за това, че хербицид на компанията, базиран на глифозат, включително и от марката Roundup, причинява рак.

Според съдебното жури Monsanto е пропуснала да предупреди за опасностите болния мъж и други потребители за рисковете от причиняването на рак от своя хербицид. Пострадалото лице Деуейн Джонсън е използвало  Round Up, продукт за растителна защита, основан на глифозат, като защита срещу вредителите в училища до 30 пъти годишно. 46-годишният мъж обвинява компанията, че е заболял от злокачествено заболяване на лимфната система заради употребата на веществото.

От Monsanto Co. обявиха в края на предходната работна седмица, че ще обжалват наложената присъда. „Днешното решение не променя факта, че повече от 800 научни изследвания и рецензии подкрепят факта, че глифозатът не причинява рак", се казва в изявление на компанията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още