IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Манфред Нойман: Гърция трябва да се откаже от еврото

Спасителният фонд за еврозоната не бива да получава банков лиценз, защото така на практика ще изземе монетарната политика от ЕЦБ, твърди немският икономист

12:13 | 05.09.12 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Проф. Манфред Нойман. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Проф. Манфред Нойман. Снимка: Архив Ройтерс

Гърция трябва да се откаже от еврото и да върне старата си валута, ако иска да се изправи на крака и да се върне към ръст, заяви Манфред Нойман, професор по икономика в Института за икономическа политика към университета в Бон, цитиран от CNBC.

Преобладаващата за страната туристическа индустрия и износителите просто няма да могат да се възстановят без по-ниски цени и заплащане, смята Нойман. „Това трябва да стане чрез обезценяване и поради тази причина те имат нужда от собствена валута“, каза професорът, който е бил научен ръководител на настоящия президент на германската централна банка Йенс Вайдман при разработването на докторската му дисертация.

И на други страни може да се наложи да изоставят еврото, твърди Нойман, добавяйки, че при много негативен сценарий, в чието осъществяване на практика той не вярва, целият южен регион на еврозоната може да излезе от нея.

Той е убеден, че Испания не е била добре управлявана, както при предишното правителство на социалистите, така и при настоящите консерватори. По думите му високото ниво на безработицата там, което е много над останалите големи икономики в еврозоната, надхвърляйки 24%, е можело да бъде преодоляно преди 10 до 15 години.

Нойман изрази опасения относно действията на Европейската централна банка за преодоляване на кризата с коментари, осигуряващи подкрепа за Вайдман, който е в остър сблъсък с президента на ЕЦБ Марио Драги по отношение на евентуална нова програма за изкупуване на държавни облигации.

През миналата седмица се появиха слухове, че Вайдман обмисля оттеглянето си от управителния съвет на ЕЦБ. Той се противопоставя на програмата за изкупуване на облигации, чиято цел е да намали разходите по заемите на обременените с високи дългове страни като Испания и Италия, с аргумента, че това е равносилно на държавно финансиране, което на свой ред е незаконно.

„Проблемът е в промяната на цялата тенденция на политиката, защото до момента това е забранено. Има правило да не се купуват облигации“, подчерта Нойман, подкрепяйки становището на Вайдман. „Схващането, когато този процес започна през 2010 г., бе: ... ами, ще трябва да купим малко облигации, просто за да задържим пазара на повърхността, да запазим гъвкавостта му, но същевременно стана ясно, че не това е основната идея“, добави той.

Професорът смята, че в момента подобни действия се равняват на явна подкрепа за правителствата на страните от Южна Европа и че това застрашава еврото.

Той не вижда и смисъл за подкрепа на идеята за издаването на банков лиценз за новия постоянен спасителен фонд за еврозоната – Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) – който да му позволява да тегли средства от ЕЦБ.

„Не, ЕМС не трябва да получава банков лиценз, защото ако това се случи, ще означава, че ще може да да тегли толкова средства от ЕЦБ, колкото пожелае. А това би означавало, че монетарната политика на практика ще бъде предоставена от ЕЦБ на ЕМС. Това не може да стане“, категоричен е Нойман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още