IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Публичната проверка за пандемията във Великобритания се отлага до догодина

Забавянето е необходимо заради вероятността от нов ръст на случаите на заразени през зимата

17:39 | 12.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Пълна публична проверка на начина, по който британското правителство е управлявало коронавирусната пандемия, ще бъде направена през пролетта на следващата година, след като страната регистрира най-високата смъртност в Европа, предава Bloomberg.

Независимото разследване на реакцията на страната трябва да почака за вероятен ръст на случаите на заболяването през зимата, заяви премиерът Борис Джонсън пред Камарата на общините в сряда.

„Напълно жизнено необходимо е в името на опечалените, в името на цялата страна да разберем точно какво се случи, да извлечем поуките. Дължим на страната отговори в разумен времеви интервал“, каза Джонсън пред членовете на парламента.

Проверката ще се основава на закона и в рамките ú ще може да се изисква предоставянето на „всички релевантни материали и всички изслушвания да се правят публично, под клетва“, допълни той.

Джонсън обаче незабавно трябваше да отговаря на въпроси за забавянето. Лидерът на основната опозиционна Лейбъристка партия Кийр Стармър попита защо проверката не може да започне по-късно тази година.

Политически риск

Публичната проверка, която беше обещана отдавна от Джонсън, носи значителен политически риск за премиера. Великобритания беше сред страните с най-висока смъртност от коронавируса в света с над 127 хил. починали.

Правителството на Джонсън си навлече критики, че е чакало твърде дълго за налагането на блокади, не е успяло да защити домовете за възрастни хора в първите фази на пандемията и не е осигурило достатъчно наличности от защитна екипировка за здравните служители. Опозиционни депутати и медиите обвиниха правителството и в шуробаджанащина, свързана с договорите за здравно оборудване. 

Бившият главен съветник на премиера Доминик Къминг оприличи министерството на здравеопазването и социалните грижи с „димяща руина“ в началото на пандемията. Той заяви пред парламентарна комисия през март, че е необходим „неотложен, много, много сериозен поглед“ върху грешките на правителството.

Ръст през зимата

Джонсън заяви, че отлагането на проверката за следващата пролет е правилно, защото „краят на блокадата не е краят на пандемията“.

Правителството очертава пътна карта, която предвижда всички ограничения да бъдат премахнати до голяма степен най-рано до 21 юни. Джонсън заяви, че правителството възнамерява да отмени указанията си за работа от вкъщи по това време, „ако продължаваме в същия дух“.

Премиерът обаче предупреди, че Великобритания е изправена пред „продължаваща заплаха от новите варианти“, които може „да причинят още по-голямо страдание от това, което преживяхме през януари“.

„Освен това има голяма вероятност за ръст тази зима, когато времето подпомага предаването на всякакви респираторни заболявания, а натискът върху Националната здравна служба е най-силен“, допълни Джонсън.

Той подкрепи планове за мемориал на жертвите на COVID-19 в катедралата „Сейнт Пол“ и обяви създаването на „Британска комисия за COVID възпоменание“ в памет на близки и в почит на героизма и добротата на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още