IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западът създаде нова Желязна завеса

Трябва да се откажем от тоталния контрол над бизнеса, заяви в дългоочакваната си годишна реч руският президент

13:08 | 04.12.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Западът създаде нова Желязна завеса

Малко след 12 часа московско време (11 часа в България) руският президент Владимир Путин започна своето дългоочаквано годишно обръщение към нацията. В него той критикува революцията в Украйна, която междувременно беше въвлечена в гражданска война между правителството в Киев и проруските сепаратисти. Путин обвини Запада, че е отговорен за това и често спомена думата "терористи". Москва е била отворена за преговори с всички страни, но никой не е бил заинтересован от това, казва той.

„Гражданите на Крим показаха своята воля", заяви Путин. Окачествяваното от Запада и съгласно международното право като незаконно анексиране на полуострова лидерът на Кремъл нарече "историческо обединение". Регионът има „специално значение за Русия", там се крие произходът на руския народ, смята Путин. „Каквото за евреите е Храмовия хълм в Ерусалим, същото за Русия е Крим – свято място".

Въобще Западът, воден от САЩ, „създаде нова желязна завеса“. „Правителствата на няколко държави се опитват да построят около Русия желязна завеса. Тази година руснаците преминаха през изпитания, през които може да премине само зряла и сплотена нация, суверенна и силна държава. Русия доказа, че е способна да защитава своите съотечественици“, заяви Путин. И добави, че ще засили отбраната на страната си. Руската армия била „вежлива, но силна“ и разполага с достатъчно възможности да докаже това. „Безполезно е да се говори с Русия от позицията на силата“, добави той.

Това включва също така и укрепване на икономиката, включително чрез иновативни продукти, финансови реформи, експлоатацията на "огромния вътрешен пазар" и заместването на вноса с повече вътрешно производство. В допълнение Путин залага и на разширяване на сътрудничеството със страните от Югоизточна Азия и Южна Америка. Икономическите санкции на Запада „вредят, но вредят на всички страни, дори и на тези, които ги започнаха“.

От Централната банка и от правителството Путин поиска да се въведат строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари. Според него средствата от националния социален фонд трябва да се използват за помощ на руските банки.

"Към 2018 г. (въпреки външни ограничения) годишният темп на инвестициите трябва да достигне 25 на сто от БВП. Какво означава това? Това означава, че колкото сме спестили, толкова и трябва да инвестираме. Нашите компании трябва да работят за националната икономика, да се развиват, а не да насърчават износа на капитал.Това изисква значително подобряване на стабилността на банковата система (впрочем, централната банка го прави напоследък доста агресивно), както и намаляване на зависимостта на националния финансов пазар от външни рискове", заяви руският президент.

„Отношенията между бизнеса и държавата трябва да се основават на партньорски и равноправен диалог", каза Путин и добави, че Русия трябва да се откаже от тоталния контрол над действията на бизнеса.

Освен това проверките на контролните органи трябвало да станат публични. „Крайно време е да се откажем от принципа на тоталния, безкраен контрол. Необходимо е да се следи ситуацията, където наистина има рискове или признаци на смущения. В края на краищата, вие знаете, дори и когато вече бяхме въвели някакви ограничения, контролните органи са толкова много, че ако всеки от тях дойде поне веднъж, може да бъде закрита всяка фирма. През 2015 г. правителството трябва да вземе всички необходими решения за прехода към такава система, която да ограничени проверките“.

Малко преди обръщението на Путин президентът на САЩ Барак Обама нарече политиката му „националистическа и ретроспективна". Ескалацията на кризата в Украйна не е изненадала Путин, заяви Обама в сряда пред бизнес лидери във Вашингтон.

Оттогава той импровизирал с политика, която плаши руските съседи и вреди на икономиката, счита Обама. Путин би могъл да се отклони от своя курс, само ако икономическият спад го принуди да направи това, добави американският президент.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

32
rate up comment 10 rate down comment 2
bajmangal
преди 9 години
Ех,Коля,Коля не всичко на този свят е пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 26 rate down comment 18
MarginCall
преди 9 години
А, кво? Ко речи? Викаш Харвард ряпа да яде сравнение с Московския? Хе, хе. И кво направиха другарите от Московския? Ти каква точно руска стока ползваш. Дай конкретен пример за руски автомобил, компютър, операционна система. Дай тука, плесни у масата да чуем, да се посмеем. Кажи бе, другарю. Какво измислиха в Московския, дето да го ползваме всички хора по света.Чудя се, като се мяташ така на всяка статия за Матушката, като Матросов на амбразура - плащат ли ти или наистина си вярваш?Споко, знам че няма да кажеш. Ще ме залееш с безсмислени постове, пълни с недоказуеми твърдения от рода на: "колко европейци са емигрирали в Китай". Ааа, и да не забравя - *** ще викаш на майка си, нещастен ***, ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 14 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
аве наистина се питам хората в България какво гледат бе, къде живеят в кой свят? Да емигрираш от студентска бригада в САЩа и да напрайш 10K зя латото като си работил като вол на сандвичите по 16ч на ден това ли е успеха ве аз наистина не знам до къде е стигнала тая деградация там у нащо BG
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 17 rate down comment 18
michaelis
преди 9 години
Ама тва, че българите емигрирали на запад това не е света ве ало. Ти знаеш ли колко Германци има емигрирали в Южна Африка?!? Е за кво им е на германците да емигрират при кюмурите като са на запад да му се невиди?!?Знаеш ли,че в момента им масово отказване на американци(по-заможни) от US гражданство ми не от де да знаеш, ама те имат нещо в главата си и виждат на къде духа вятъра. Знаеш ли колко европейци са емигрирали в Китай ми не от къде да знаеш и няма как защото заобикалящата среда в България е такава и няма как да видиш през прозореца кво става ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 21 rate down comment 4
0pk
преди 9 години
Там хората ако не си вземеш семестъра си аут, тука приемат с двойки и ти се молят да останеш че няма студенти ше затворят вуза. Ама нищо каквото образованието, такива и хората.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 10 rate down comment 16
michaelis
преди 9 години
ти въобще видял ли си някой, който е завършил Московския университет на кво ниво е? Нещо имал ли си обменна единица информация с акива хора? Кат гледам май ньет... В Харвард те учат на анални класове(жестоко падение за Унито), ама в московския учат хора с нещо в тиквата си. УНСС или някви там *** няма смисъл да изброявам ... Хора които са първи в света по фигурно пързаляне, математика, физика, шахмат, хокей и ти ги наричаш *** ***?!?! Каспаров и Карпов погледни им IQ в нета ве *** ... за нищо не ставали руснаците
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 14
michaelis
преди 9 години
Ти и идея си нямаш какви пари се печелеха в Русия докато твоя ЗАПАД не прееба филма ама у кафето само по BTV и у Faceбоклучарника, че Русия е зле ти само това знаеш. Нямаш и на идея колко западни източни и всякакви фирми имаха бизнес там. На къде бягали към Запад българчетата е нали при нас е Демокрация от '89 ве и кво стана питам те кво стана като сме под американско робство 25 г.?? При комунизма СДС пееше 45г. стигат, стигат. Ее сега защо бягаме от държавата след като сме супер? Че то в Русията хора с качествено образование и с нещо в главата си взимаха 5цифрени заплати преди на твоя Запад да му хрумне да преебе Украйната докато са игрите в Сочи. Ама в България само разнии чалгии са на мода, муцуни там в Сл. Бряг, силиконови *** където главите им празни само си говорят колко километра *** са строшили и муцуната ква далавера е напрайл ееее тва ли е твоя запад ? ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 3 rate down comment 9
Pyramid
преди 9 години
Да атакуваш МНЕНИЕ е безполезно, т.к. не си преборил нито предпоставките за него, нито тогова, който мисли така /как-все тая, щом атакуваш/ Мнението е нещо съвсем виртуално и, ако ще и да определя действията на хората, продължава да си е виртуално, безтелесно и заблудимо. За целта, работят огромни транснационални PR компании и т.н. Виж, укажеш ли на носителя на мнението слабите страни, току-виж, си успял да го убедиш. По-практично е някак.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 7 rate down comment 10
многодобре
преди 9 години
Забравих,ето от мен пет пари.Аз ти давам тези пет пари от сърце,"Удари" една бира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 15 rate down comment 15
многодобре
преди 9 години
Нямам желание да споря,но като малък ,на село ,не можех да пресеча улицата,дакато не минеха стадата от животни,които искарваха на паша.Бяха много.(няма да говоря за заводи и предприятия).Арабите спряха да адат агнешко ли,че ние изколихме овцете.Може би киселото мляко е с по-високо качество,като се преви от всичко друго но не и от прясно мляко,че крави не се гледат до такава бройка,че да задоволят нуждите на млекопрерабтващата промишленост.Казваш,избягали.Останаха без прехрана,защото сляпо се доверихме на съветите на богатите ни "нови братя".Не вървим напред,защото превърнахме заводите в офиси,полето в буренак.Е,нали другаде се произвежда.Честито да ни е.Ставаме все по-слаби като държава.Ще е така и докото много хора,вместо да правят нещо добро за страната си, просто бягат!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още