IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Путин: Западът създаде нова Желязна завеса

Трябва да се откажем от тоталния контрол над бизнеса, заяви в дългоочакваната си годишна реч руският президент

13:08 | 04.12.14 г. 32
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Путин: Западът създаде нова Желязна завеса

Малко след 12 часа московско време (11 часа в България) руският президент Владимир Путин започна своето дългоочаквано годишно обръщение към нацията. В него той критикува революцията в Украйна, която междувременно беше въвлечена в гражданска война между правителството в Киев и проруските сепаратисти. Путин обвини Запада, че е отговорен за това и често спомена думата "терористи". Москва е била отворена за преговори с всички страни, но никой не е бил заинтересован от това, казва той.

„Гражданите на Крим показаха своята воля", заяви Путин. Окачествяваното от Запада и съгласно международното право като незаконно анексиране на полуострова лидерът на Кремъл нарече "историческо обединение". Регионът има „специално значение за Русия", там се крие произходът на руския народ, смята Путин. „Каквото за евреите е Храмовия хълм в Ерусалим, същото за Русия е Крим – свято място".

Въобще Западът, воден от САЩ, „създаде нова желязна завеса“. „Правителствата на няколко държави се опитват да построят около Русия желязна завеса. Тази година руснаците преминаха през изпитания, през които може да премине само зряла и сплотена нация, суверенна и силна държава. Русия доказа, че е способна да защитава своите съотечественици“, заяви Путин. И добави, че ще засили отбраната на страната си. Руската армия била „вежлива, но силна“ и разполага с достатъчно възможности да докаже това. „Безполезно е да се говори с Русия от позицията на силата“, добави той.

Това включва също така и укрепване на икономиката, включително чрез иновативни продукти, финансови реформи, експлоатацията на "огромния вътрешен пазар" и заместването на вноса с повече вътрешно производство. В допълнение Путин залага и на разширяване на сътрудничеството със страните от Югоизточна Азия и Южна Америка. Икономическите санкции на Запада „вредят, но вредят на всички страни, дори и на тези, които ги започнаха“.

От Централната банка и от правителството Путин поиска да се въведат строги мерки, за да се избегнат спекулациите на валутните пазари. Според него средствата от националния социален фонд трябва да се използват за помощ на руските банки.

"Към 2018 г. (въпреки външни ограничения) годишният темп на инвестициите трябва да достигне 25 на сто от БВП. Какво означава това? Това означава, че колкото сме спестили, толкова и трябва да инвестираме. Нашите компании трябва да работят за националната икономика, да се развиват, а не да насърчават износа на капитал.Това изисква значително подобряване на стабилността на банковата система (впрочем, централната банка го прави напоследък доста агресивно), както и намаляване на зависимостта на националния финансов пазар от външни рискове", заяви руският президент.

„Отношенията между бизнеса и държавата трябва да се основават на партньорски и равноправен диалог", каза Путин и добави, че Русия трябва да се откаже от тоталния контрол над действията на бизнеса.

Освен това проверките на контролните органи трябвало да станат публични. „Крайно време е да се откажем от принципа на тоталния, безкраен контрол. Необходимо е да се следи ситуацията, където наистина има рискове или признаци на смущения. В края на краищата, вие знаете, дори и когато вече бяхме въвели някакви ограничения, контролните органи са толкова много, че ако всеки от тях дойде поне веднъж, може да бъде закрита всяка фирма. През 2015 г. правителството трябва да вземе всички необходими решения за прехода към такава система, която да ограничени проверките“.

Малко преди обръщението на Путин президентът на САЩ Барак Обама нарече политиката му „националистическа и ретроспективна". Ескалацията на кризата в Украйна не е изненадала Путин, заяви Обама в сряда пред бизнес лидери във Вашингтон.

Оттогава той импровизирал с политика, която плаши руските съседи и вреди на икономиката, счита Обама. Путин би могъл да се отклони от своя курс, само ако икономическият спад го принуди да направи това, добави американският президент.

Още видео материали може да видите в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 15 rate down comment 10
MarginCall
преди 9 години
Пет пари не давам какво виждаш ТИ. Аз ти говоря за МИЛИОН и косур българи, че са се изнесли на Запад, ти ми описваш какво виждаш ти.Е как да стане разговор. Аз ти описвам фактите какви то са, ти ми разправяш, че АЗ съм закотвен във времето и не съм бил мръднал и година. Сори, ама тия комсомолски похвати са ми известни отдавна: не атакувай мнението, атакувай този, който го изказва. Изобщо, що ли си губя времето с теб...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 15
многодобре
преди 9 години
Движението не е само на Запад.Много хора търсят прехраната си и на Изток!(е за теб, Изток запачва и свършва с Русия) Щастие намират и хора работещи тук.Не сме всички,като теб,Паг повтарям,времето е друго (няма лади и москвичи) ,защо има заковани във времето хора?(ти си от тях,не си мръднал и година)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 13
многодобре
преди 9 години
Виждаш живота през банкнота.Не можеш да твърдиш,какво виждам аз!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 14 rate down comment 12
MarginCall
преди 9 години
Ахааа, опряхме значи до широката руска душа... алкохолизирана. Значи, викаш, простия народ не знае какво иска и затова си продава душата за една голяма къща, в която да му отраснат децата. За голям двор, където да играят с кучето. За две коли (не Лада). За редовна храна. За море на Бахамите и т.н.т. Знаеш ли как се нарича гореописаното - ЩАСТИЕ. Спокоен, щастлив живот. Това търсят хората. А ти си развивай теории колко богати душевно са алкохолиците горе.И ще ти съобщя и един доказан във времето житейски факт: можеш да излъжеш един човек няколко пъти. Можеш да подлъжеш много хора един път. Но няма как да излъжеш много хора - много пъти. Просто не става. Та ако 20 години хората бягат на запад и все още тази миграция продължава, то имам лоша новина за разсъжденията ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 16
многодобре
преди 9 години
Дадох ти *** отговор,защото това еличен избор на хората (всеки има различни амбиции и стремежи).Тези,които искат да се "къпят в злато " тръгват за Америка,тези които искат душите им да се "къпят в злато" тръгват на Изток.(Голяма парица за бедна душица).Това за Цар Симеон е вярно.Взимали са мечове да бранят родината,бедни и богати ,но не са се прекланяли (имигрирали) пред богати държави.Друг е въпроса с богатството на САЩ.Аз го определям с пример,ако домът ми е обзаведен добре,хубави мебели,просторен.Предлагам хубава храна на гостите си и вярвай,много ще са тези,които ще искат да дойдат в къщи.Но всичко това е на кредит и погасителната вноска се плаща от гостите ми.Просто ,нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 19 rate down comment 10
MarginCall
преди 9 години
*** въпрос ти зададох: хората масово ли имигрират към западните страни вместо към Майчица Русия? Дай сега *** отговор: да/не.Това като го изясним ще преминем към по сложната материя.И няма да е лошо да постигнеш консенсус сам със себе си относно начина за поставяне на запетаите. Станах разноглед, честно...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 12 rate down comment 19
michaelis
преди 9 години
какво им се обясняваш тоз коня там беше написал и пратил някви глупости, че Путина напрайл морга за собствените си войници и да погребвал руснаците смятай колко тряя да си *** да постваш такова нещо. Той и оня с тиъгълната прическа в С. Корея не ги прай тея неща, само там не тряя да съботираш властта, същото и в САЩа кат знае някой нещо и айде в канала, тея тука селяци си мислят, че еди къде си е по-демократично от там и там, няма смисъл да се спори със заблуденото племе където само BTV, Facebokluk гледа и виси по кръчми то там друго не може да се чуе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 8 rate down comment 14
многодобре
преди 9 години
(....ЦарСимеон да беше имигрирал,сега хора като теб,нямаше да страдат!)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 13
многодобре
преди 9 години
...и още нещо.За имигращия говорят сама тези,като теб,"истинските" родолюбщи,"правилно" ориентираните!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 25 rate down comment 20
dakl
преди 9 години
От 40 милиона граждани на днешна Украйна 20 милиона минимум са руснаци и те официално се наричат сепаратисти и им се забранява да говорят и да ползуват официално родния си език. Да се очаква че при това положение тази държава ще продължи да съществува в досегашния си вид е меко казано илюзия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още