Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Снимка: Ройтерс

Европейските Зелени обявиха победа в четвъртък (5 декември), след като представителите на Европейския съюз (ЕС) постигнаха споразумение относно таксономията за т.нар. „зелено финансиране“, която се отнася за насочване на милиарди евро инвестиции от частния сектор към чисти технологии. Въглищата и вероятно ядрената енергия вече ще бъдат вън от играта, пише Euractiv.

Сделката, постигната от националните делегати и преговарящи от Европейския парламент (ЕП), отбелязва зашеметяващо поражение за Франция, която лобира за включване на ядрената енергия към таксономията. 

Още по темата

„Ядрената енергия трябва да бъде част от тази екологична маркировка“, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер през октомври, с което подразни Германия, Австрия и Люксембург – страните от ЕС, които най-силно се противопоставят на този тип енергия.

ЕП обаче се противопостави на опитите на правителствата да политизират критериите относно околната среда, които са в основата на новата схема за класификация на устойчивото финансиране на блока.

Очаква се, когато експертите седнат, за да обсъдят подробните правила за прилагане на таксономията през 2020 г., ядрената енергия окончателно да бъде загърбена.

Таксономията ще предостави на инвеститорите, пенсионните фондове и дружествата за частен капитал „обща дефиниция кое е зелено и кое не е“, за да се насочи повече капитал към устойчивия бизнес, посочиха от Европейската комисия (ЕК) още през миналата година, когато нейните представители внесоха предложението.

Сделката създава три категории за устойчиви инвестиции: „зелени“, „позволяващи“ и „преходни“. Тя също така задължава компаниите с над 500 служители да оповестяват каква част от дейността им е в съответствие с трите нови категории.

„Днешният компромис ще измести финансовите потоци от замърсяващите въглеродни инвестиции в устойчиви икономически дейности“, заяви Бас Ейкхаут, холандски евродепутат от Зелените, който беше главен преговарящ в ЕП относно проекта.

"Нито една инвестиция във въглищата не може да се счита за устойчива", посочва той.

Съгласно споразумението всички финансови продукти ще трябва да докажат своята устойчивост „при строги и амбициозни критерии на ЕС“.

Необходимо е да бъдат определени и праговете за определяне на „зелени“ дейности, като тук ще влизат интензитет и количества на емисии на въглероден диоксид при производство на електроенергия, които експертите от ЕС предварително определят на 100 г за киловатчас – праг, който по принцип би изключил природния газ.

По време на преговорите Франция настоя техническите прагове да бъдат определени от група експерти, назначени от националните правителства на ЕС. Но зелените отхвърлиха това, заявявайки, че подобно нещо би изложило групата на политически натиск.

Споразумението все още трябва да бъде официално одобрено от държавите членки на ЕС и ЕП.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Петър Нейков

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

4
 
12
 
7
pinoccio до: Бидонойл
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Говорейки за зелената революция, препратката ми е към сексуалната революция. Сексуалната революция имаше за цел да разбие семейството като клетка на Запада, вместо да го укрепи, така и зелената, в случая, изказах предположение - дали няма за цел да разбие енергетиката на Запада, вместо да я укрепи. Защо - можем да следваме логическата нишка от времето на опитите за световни революциии. За всеки технически грамотен човек е ясно, че - да, има алтернативи в сферата на енергетиката, но те си остават алтернативи, а не могат да заместят вредните фосилни източници и АЕЦ-ове. Освен, както и предполагам, нямат някаква друга цел. Като са толкоз зелени, защо не подкарат трамваите, както Тесла ги подкара преди повече от 100 години - ей така, от нищото? Защото са зелени мошеници. Използват това аутистче - Грета Тунберг, дето не е ясно дали изобщо е грамотна и са я развяли като знамето на Дъолакроа. Това казала Грета, онова казала, а то, детето, не знае да чете и пише поради болестта си. Докато задържат развитието на физиката като наука и влагат сила, мощ и умения само за уреди за следене - компютри, смартфони, интернети, амазони, фейсбуци - зелена революция в смисъла на технологична революция няма да има.
1
 
5
 
6
преди 3 месеца
Не режи клона, на който си седнал.
Народна поговорка.
10
 
7
 
5
Бидонойл до: pinoccio
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Политиката никога не се е водела от екологията, винаги е било обратното. Сигурен съм, че и сега е така. Европа цели да ограничи силната си зависимост от вносни горива, ресурси с каквито не разполага. Може би взима пример от САЩ, които постигнаха това благодарение на шистовата революция. Тук очевидно ще се разчита на зелена революция. А екологията е удобен начин да получи обществена подкрепа за целите си.
5
 
14
 
4
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Псевдозелените винаги са били вредни за природатаи обществото. Обслужват само дявола!
6
 
16
 
3
Hahoto до: pinoccio
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Казано по Марксиски, когато рушиш фундамента на електроенергията, не се чуди, че зелената надстройка ще се посипе по главата ти!

Още от Европа
Британският премиер Борис Джонсън e приет в болница за тестове за Covid-19