IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим отказа да отстъпи в бюджетния спор с ЕС

Управляващите се придържат към зададените в проектобюджета си цели за държавен дефицит от 2,4% и икономически ръст от 1,5%

11:41 | 14.11.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Управляващите в Рим заявиха, че се придържат към зададените в проектобюджета си цели за държавен дефицит от 2,4% и икономически ръст от 1,5% за следващата година. Решението на коалиционните партньори от крайнодясната партия „Лига“ и антисистемното движение „Пет звезди“ подкопава опитите на финансовия министър Джовани Триа за постигане на разбирателство с Европейската комисия, която заплаши да наложи наказателни мерки срещи Италия, ако финансовата рамка не се коригира.

„Няма да променим“ целите на бюджета, заяви вицепремиерът и лидер на „Пет звезди“ Луиджи ди Майо след среща на кабинета късно във вторник, на която трябваше да бъде оформен отговорът на властите към Комисията. „Вярваме, че това е бюджетът, от който страната се нуждае, за да започне на чисто“, допълни той, цитиран от Bloomberg.

ЕК предприе безпрецедентния ход да върне италианския проектобюджет, представен за одобрение, с довода, че той не отговаря на европейските изисквания. Рим разполагаше със срок до 13 ноември, за да представи ревизираните си цели. В противен случай Брюксел заплаши, че ще предприеме наказателни мерки срещу третата по големина икономика в еврозонта.

Комисията вече е получила отговора на Рим и публикува на своя уебсайт писмото, подписано от Триа.

„Фискалната експанзия, за която е взето решение от правителството, е ограничена до това, което е строго необходимо за противопоставяне на забавянето на икономическия цикъл“, посочва в него Триа.

Сега на ЕК ѝ предстои да реши дали да започне дълга и сложна процедура, която може да доведе до глоба срещу Италия в размер на до няколко милиарда евро. В същото време обаче атака срещу правителството на популистите може да се окаже от полза за двете партии в него, които вече са успявали да се възползват от антиевропейските настроения в страната.

Комисията е и в по-неизгодна позиция, тъй като ѝ предстои подмяна след изборите за Европейски парламент следващия май. Вицепремиерът и лидер на „Лига“ Матео Салвини заяви по повод вота, че се надява силите на европейските популисти да надделеят, за да може Европа да се промени отвътре.

За партиите в управляващата коалиция е приоритет да започнат работа по изпълнението на предизборните си обещания – стимулиране на разходите за социални плащания, както и намаляване на данъците и възрастта за пенсиониране.

В писмото си Рим потвърждава всички свои „основни стълбове“, като също така се предвижда и програма за продажбата на недвижимо имущество на стойност 1% от брутния вътрешен продукт на страната. Също така са предвидени и автоматични предпазни мерки върху разходите, за да се гарантира, че дефицитът няма да надвиши зададения таван от 2,4%, посочват държавни представители.

Следващата дата за възможно развитие на конфликта между Италия и ЕС се очаква да е 21 ноември, ако Комисията реши да изтегли оценката си за финансите на страната, която обикновено се публикува през пролетта. Един евентуален доклад, в който се посочва, че Италия нарушава дълговите правила на ЕС, ще е поредна стъпка към прилагането на финансови наказания.

В рамките на процедурата за прекомерен дефицит Италия може да получи още до шест месеца, за да отговори на исканията, щом веднъж процесът бъде започнат. В същото време обаче налице е и рискът от това Рим да получи първоначална глоба от 0,2% от БВП на страната в размер на 1,7 трлн. евро, която ще нарасне до 0,7%, ако италианските власти все пак откажат да се подчинят на европейските изисквания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Рим следва поведението на ЕЦБ за наливане на пари в каца без дъно . Това е и общоевропейското правило на разюздана контраикономическа политика . Не виждам защо е тоя двойнствен стандарт .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още