IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рим си призна, че икономиката е в рецесия

Италианският премиер направи изказването ден, преди да бъдат публикувани първите предварителни данни за БВП за последното тримесечие

10:46 | 31.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Джузепе Конте. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Джузепе Конте. Снимка: Ройтерс

Италианският премиер Джузепе Конте призна това, което икономистите вече знаеха, а именно, че икономиката на страната е в рецесия.

По време на събитие в Милано министър-председателят посочи, че икономиката по всяка вероятност се е свила през четвъртото тримесечие, изпращайки Италия в рецесия, която допълнително ще увеличи натиска върху плановете за разходи на правителството.

„Очаквам по-нататъшно свиване на брутния вътрешен продукт“, посочи той, цитиран от Bloomberg.

Изказването му от сряда вечерта повдига завесата ден преди официалните предварителни данни за БВП през четвъртото тримесечие да бъдат публикувани в четвъртък по обяд.

„Анализаторите ни казват, че по всяка вероятност ще пострадаме още малко в началото на тази година, но налице са всички елементи за възстановяване през втората половина“, допълни още Конте. Прогнозата на икономистите е през последните три месеца на годината свиването да е от 0,1%.

Според опозиционния депутат от Демократическата партия Луиджи Маратин премиерът или е получил данните предварително, или е „наясно колко сериозна е ситуацията до такава степен, че не се нуждае от официални данни, за да осъзнае, че сме в рецесия“.

По време на събитието в Милано Конте отрече да е виждал предварително данните.

Досега правителството пренебрегваше опасенията, че страната се е запътила към рецесия, посочвайки, че мерките в новия бюджет ще стимулират икономиката. Едва миналата седмица в интервю за Bloomberg от Давос Конте заяви, че очаква БВП да нарасне с до 1,5% тази година и отхвърли необходимостта от коригиране на бюджета за спазване на целите.

Наскоро Италианската централна банка и Международният валутен фонд заявиха, че очакват италианската икономика да нарасне с едва 0,6% тази година.

По думите на Конте забавянето на растежа „не е наша вина“ и подобен ефект ще се наблюдава като цяло и в други страни като Германия и Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още