Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Русия обяви извънредно положение заради мащабен разлив на дизел в Сибир

20 000 тона гориво са изтекли в природата, а според Greenpeace инцидентът е най-големият в региона на Северния полярен кръг

Русия обяви извънредно положение заради мащабен разлив на дизел в Сибир

Снимка: EPA/Marine Rescue Service press service

Русия обяви федерално извънредно положение на територията на Красноярския регион заради разлив на дизелово гориво в най-северния руски град Норилск, който накара мнозина да сравняват инцидента с този на Exxon Valdez в Аляска от 1989 г.

Извънредното положение бе обявено късно в сряда след одобрението на президента Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

Според природозащитната организация Greenpeace разливът е най-големият в региона на Северния полярен кръг.

Още по темата

На 29 май 20 000 тона дизел изтичат от резервоар на компанията MMC Norilsk Nickel PJSC. Горивото замърси почвата и местни реки, които се оттичат в езеро, свързано с Карско море. По данни на руския в. „Коммерсант“ замърсяването вече е достигнало до езерото, цитирайки говорител на Федералната агенция по рибарство.

Министърът по извънредните ситуации Евгений Зиничев е пристигнал на мястото на инцидента по-рано днес, след като е провел преди това разговори с Путин и представители на Nornickel. Компанията обяви в четвъртък, че инцидентът може да е бил причинен от размразяване на пермафрост (постоянно замръзнал горен слой на почвата – бел. ред.), което е повредило основата на резервоара с гориво.

Учени от години предупреждават, че размразяването на някога постоянно замръзналата почва – покриваща почти половин Русия, поставя в риск сгради, тръбопроводи и други инфраструктурни обекти. В момента темпът, с който арктическият регион се затопля, е два пъти по-бърз от този в останалата част на света.

Едва през тази година руският президент ратифицира Парижкото споразумение за климата от 2015 г., след като преди това оспорваше установеното научно заключение, че глобалното затопляне се дължи в голяма степен на човешката активност.

Налице са и някои пропуски от страна на местната власт, които станаха ясни, след като губернаторът на Красноярск Александър Ус заяви, че е разбрал за мащаба на инцидента от реакциите в социалните мрежи два дни по-късно. От Nornickel обявиха, че властите са били уведомени незабавно за случващото се.

Компанията е извикала на място експертен екип по почистването от Мурманск, който за момента е оградил разлива, а изтеклото гориво се изпомпва обратно. Досега екипът е събрал 80 тона дизел от водната повърхност на засегнатите водоеми и още 100 тона от земята, заявиха от Nornickel.

По думите на Зиничев обявеното извънредно положение ще позволи най-добрите възможни федерални ресурси да бъдат изпратени в региона на разлива.

United Co. Rusal – компанията, която притежава 28% от Nornickel, свика извънредна среща на Управителния съвет, за да бъде обсъден инцидентът.

Разливът в Сибир напомни на мнозина за този на Exxon Valdez в Аляска от 1989 г. Тогава петролен танкер на Exxon Shipping Company, пътуващ към Калифорния, се удря в риф, при което в рамките на няколко дни изтичат близо 37 000 тона петрол в океана. Това се смята за най-тежкия петролен разлив по отношение на последствията върху природата.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Exxon Valdez - разлива в Аляска е на 37 000 кубични метра петрол което е 37 милиона литра петрол. Не ви е срам, пишете статии а не знаете елементарни неща

Още от Европа
Dax достигна нов рекорд