IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С. Палмиери: Същестува голяма разлика между страните от Северна и Южна Европа

Според президента на секцията за икономически и монетарен съюз и икономическа и социална кохезия към ЕИСК не може да се намалява дълга във време на криза

19:48 | 08.10.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Със започването на Европейската седмица на регионите и градовете в понеделник, дебатът за кохезионната политика и нейното бъдеще в дългосрочния бюджет на Европейския съюз (ЕС) отвъд 2020 г. е поставен на дневен ред.

Кохезионната политика, или политиката за сближаване на ЕС има за цел да постигне балансираност и преодоляване на различията в социалноикономическото развитие на регионите. Тя е най-големият единен източник за финансово подпомагане на инвестиции в растеж и заетост. Размерът на средствата е около 1/3 от евробюджета.

Европейският икономически и социален комитет ще играе съществена роля в дебатите и финалното споразумение.

Според президента на секцията за икономически и монетарен съюз и икономическа и социална кохезия към Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК) Стефано Палмиери има съществена, нарастваща разлика между държавите от Южна и Северна Европа, особено по отношение на младежката безработица.

В ЕС има споделени отговорности, както на европейски, така и на държавно ниво, смята Палмиери.

„Десетилетия наред ЕС се смяташе за пакт на стабилност, а не пакт на растеж. Именно в това е големият проблем“, смята той.

Палмиери посочва като пример Италия, Испания и Гърция, където съществува сериозен проблем с дълга.

Кохезионната политика трябва да премахне различията между страните от Северна и Южна Европа, посочи Памиери.

„Във всеки случай обаче не е разбираемо защо през годините на криза предложението на Европейската комисия беше „да се намали дългът“, споделя Палмиери, добавяйки: „Не може да се намали дългът по време на криза. В такъв момент трябва да се поддържа растежът и само когато външните и вътрешни условия го позволяват, може да се започне подобряване на финансовото положение на държавата“.

Според него отговорността на държавите членки е свързана с факта, че те не изразходват средствата от политиката за сближаване по правилния начин.

„Наистина има средства, но те не се приемат от държавните членки на национално, регионално или местно ниво, тъй като нямат възможност да управляват този процес или защото подценяват значението на кохезионната политика“, смята Палмиери.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
red6
преди 5 години
Добре, че ви трябваха петдесетина години да се сетите, че има разлика по оста Север-Юг. Евалата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още