IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С приоритет са преговорите за свободна търговия на ЕС с Япония, Меркосур и АСЕАН

Започва обсъждане на новия проект за създаване на рамка за скрининг на ПЧИ, съобщи икономическият министър Караниколов пред Европейския парламент

18:26 | 22.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Министерство на икономиката</em></p>

Снимка: Министерство на икономиката

Преговорите за сключване на споразумения за свободна търговия с приоритетни трети страни и региони ще са водещи в областта на общата търговска политика. Това обяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред Комисията по международна търговия (INTA) в Европейския парламент в Брюксел при представяне на приоритетите на българското председателство в областта на общата търговска политика.

Според него ще се ускори процесът за подписване на споразумение с Япония, политическото приключване на преговорите със страните от Меркосур (най-голямото междудържавно обединение на страните в Южна Америка), както и постигане на напредък в двустранните преговори със страните от АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия).

“Търговската политика е основно свързана с повишаване на конкурентоспособността на европейската икономика, тъй като тя допринася за икономическия растеж и създаването на нови работни места, като това е и основната причина за нейното приоритизиране в рамките на председателството”, подчерта министърът, цитиран от пресцентъра на икономическото ведомство.

Караниколов посочи още, че българското председателство ще залага на укрепването на доверието в Световната търговска организация (СТО) и утвърждаването на многостранната търговска система.

Караниколов акцентира върху запазване на водещата роля на ЕС в многостранните и плурилатералните договорености в областта на инвестициите и търговията със стоки и услуги, както и започване на преговори в области като електронната търговия, преноса на данни и дигиталните услуги.

По думите му приоритетни ще бъдат и въпросите, свързани с преките чуждестранни инвестиции и инструмента за международни обществени поръчки.

Икономическият министър обясни, че по отношение на наблюдението на преките чуждестранни инвестиции в ЕС, специално внимание ще бъде отделено на обсъжданията на техническо равнище на новия проект на регламент за създаване на рамка за скрининг на преките чуждестранни инвестиции в ЕС.

Караниколов изтъкна, че ще се работи и върху контрола на търговията на изделия с двойна употреба и постигане на съгласие по предложението за регламент за въвеждане на режим на Съюза за контрол на износа, трансфера, брокерската дейност, техническата помощ и транзита на изделията с двойна употреба.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:29 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още