IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ или Русия - Европа е разединена

Проучване установява, че по-голяма част от европейските страни не желаят да взимат страна

21:00 | 10.09.19 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доналд Тръмп нанесе сериозна вреда на отношенията между САЩ и останалия свят през трите години като президент и никъде  другаде това не е по-очевидно, колкото в диалога с Европа, пише Quartz.

Нов доклад, публикуван от мозъчния тръст на Европейския съвет за външни отношения (European Council on Foreign Relations - ECFR), установява, че европейците „вече не вярват, че САЩ могат да служат като гарант за тяхната сигурност.“ 

Те също предпочитат неутралитета, вместо да изберат страната на САЩ по отношение на глобалните въпроси. Проучването обхваща над 60 000 души в 14 държави членки на Европейския съюз (ЕС), включително Франция, Словакия, Полша и Испания.

На въпроса „Чия страна трябва да заеме вашата държава при конфликт между САЩ и Русия?“ по-голямата част от анкетираните във всички 14 държави от ЕС отговарят „нито една от двете“.

Полша проявява най-проамерикански настроения, като 33% от анкетираните избират САЩ. В Австрия този броят на тази група е 4%.

Quartz отбелязва, че според проучване на Pew от декември 2018 г. около 66% от анкетираните европейци посочват, че не харесват Русия.

Проучването установява също, че някъде между 54% и 83% от анкетираните искат страната им да остане неутрална в случай на спор между САЩ и Китай. Това, разбира се, вече не е теоретичен въпрос предвид продължаващата търговска война между двете най-големи икономики в света. И тук поляците са най-проамерикански настроени, като 24% заявяват, че искат страната им да се присъедини към САЩ. Само 4% от австрийците, 6% от гърците и 8% от словаците посочват същото.

Докладът не е изцяло негативен за трансатлантическите отношения. Освен това показва, че във всичките 14 държави членки на ЕС „големите групи от хора вярват, че тяхната собствена страна има специални двустранни отношения със САЩ“.

Все пак има ясно влошаване на доверието на европейците към САЩ и това е част от по-голямо разпадане на вярата в глобалната система. Много от начините, по които светът работеше преди, сега вече са отпаднали, споделя Сузи Денисън, старши сътрудник на ECFR и автор на доклада.

„Европейците с право смятат, че работят в свят, в който правилата не са толкова ясни“, обяснява тя, като добавя: „Това се вписва в тази идея ... да вземат съдбата си в свои ръце, точно защото те искат да се чувстват сигурно, но в момента не са“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 4 години
лекувай мозъчното си увреждане докато е време ... Грешката на Обамчик беше че изобщо спря да се меси в близкия изток и от там настана вакханлията, като противовес на политиката на БУШ.. султана се развихри, иран се развихри и *** тоже.Тоест вината му е точно обратната на глупостите които не спираш да пишеш ... Ето за това ти разправям че от километри си личи колко си тъъъп! Чети и тогава пиши !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 10
Императорът
преди 4 години
Тръмп нанесъл вреди? Ако проучването е вярно, това показва само тъпотата на масовият европеец и уязвимостта му към медийните промивки на тимберицата. Доналд ли е враг на Европа? А какъв беше обонгото, който умишлено срина Либия и Сирия, за да напълни Европа с дивите му съплеменници? Той причини смърт и страдание на милиони - Доналд никого не е убил !!!Ама то така е - преди да затрие някого, господ първо му взема акъла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още