IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ поискаха екстрадиция на Асандж от Великобритания

Той беше изгонен през април от еквадорското посолство в Лондон, където се намираше от 2012 г.

20:38 | 11.06.19 г. 6
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Правителството на САЩ официално отправи към Великобритания искане за ектрадиция на основателя на WikiLeakes Джулиан Асандж, заяви пожелал анонимност американски служител, цитиран от Асошиейтед прес и БТА.

Асандж е обвинен в разгласяване на поверителна информация и заговор с бившия редник от американската армия Челси Манинг за проникване в компютър на министерството на отбраната.

Асандж беше изгонен през април от еквадорското посолство в Лондон, където се намираше от 2012 г., след като Еквадор му даде политическо убежище. Той беше арестуван от британската полиция и в момента излежава 50-седмична присъда за нарушаване на условията на освобождаване под гаранция през 2012 г.

Швеция също го издирва, за да го разпита за предполагаемо изнасилване, което Асандж отрича.

Според американската прокуратура основателят на разобличителния сайт WikiLeakes е влязъл в заговор с Челси Манинг, бивш анализатор от военното разузнаване на САЩ, за да проникнат в компютърни мрежи и да получат достъп до класифицирана информация. В обвинителния акт се твърди, че 47-годишният австралиец е помогнал на американския военнослужещ да "разбие" през март 2010 г. паролата на американски правителствен компютър с класифицирана информация.

Обвиненията са били повдигнати задочно още на 6 март миналата година, когато австралиецът се намираше в посолството на Еквадор във Великобритания, където по онова време бе получил убежище.

Асандж може да бъде осъден на до пет години затвор в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

4
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Неграмотен си философе.Асандж е големата раб'та и даже изкара кирливите ризи на президента на Еквадор. И съвсем логично стана непотребен, т.е. неудобен.Тъй става с големите поборници в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 8
Sokratus
преди 4 години
Нещо не мога да стопля. Защо Асандж вися 7 години в Еквадорското посолство!?! Досега да беше излезнал, ако изобщо го осъдиха и щеше да бъде световен герой!?!Щеше дааа издаде книга, филм. Щеше да е богаташ!Има нещо гнило и то май е топлата връзка с Люблянка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
ABBA
преди 4 години
Хапчетата. С водичка. Редовно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
ABBA
преди 4 години
САЩ поискаха екстрадиция на Асандж от Великобритания Няма по-големи тоталитаритаристи от крещящите за демокрация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още