IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Северен поток" 2 няма да заработи преди юли 2022 г.

Газопроводът трябва да получи одорение не само от Германия, но и от Европейската комисия

17:34 | 16.12.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Германският мрежови регулатор няма да издаде необходимия сертификат за работа на "Северен поток" 2 през първата половина на следващата година. Това решение увеличава натиска около проекта на фона на напрежението по руско-украинската граница , пише Ройтерс.

"Газпром" завърши строителството на "Северен поток" 2 в началото на септември и германските власти започнаха прегледа на документите по проекта. В момента обаче процедурата е замразена в очакване на руския държавен гигант да регистрира дъщерна компания в Германия, която ще управлява газопровода.

Това е изискване по германското законодателство и според мрежовия оператор "Газпром" процедурата вече е стартирана. Проектната компания Nord Stream 2 AG е регистрирана в Швейцария.

Процедурата ще продължи, когато всички изисквания бъдат изпълнени, обяснява ръководителят на германския мрежови регулатор Йохен Хоман. Когато Германия приключи сертифицирането на "Северен поток" 2, досието ще се изпрати за преглед и от Европейската комисия (ЕК), което ще отнеме поне два месеца, като Брюксел има и опция да удължи с още два месеца процедурата.

ЕС е силно зависим от вноса на руски газ, но предупреди Москва, че ще има "безпрецедентни мерки", ако Русия покаже агресия срещу Украйна. Една от тях е санкции срещу газопровода. В същото време Европа е обхваната от студена вълна, а газохранилищата на континента са на най-ниското си ниво на нагнетяване от години.

От Nord Stream 2 AG отказват коментар за процедурата, продължителността ѝ или отражението върху старта на процедурата. За ръководителя на "Газпром Експорт" Елена Бурмистрова е трудно да бъде даден отговор кога "Северен поток" 2 ще започне да продава газ, допълва още Ройтерс.

Към средата на декември "Газпром" е изнесъл малко над 178 млрд. куб. метра природен газ за европейските държави. Това е с 4,8% повече спрямо пандемичната 2020 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
ГАЗПРОМ ОБИЧА ЗЕЛЕНИЯТ ПРЕХОД !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Императорът
преди 2 години
А, няма проблем.... Цената на метър газ вече е 1.70 $.... При тия цени Газпром направо може да се откаже от Северен поток 2 !!! Абе, дали злите руснаци не са подкупили ЕК и чугунените тимбeрици в тоя германски регулатор?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още