IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шведски съд отхвърли прокурорското искане за арест на Асанж 

Основателят на WikiLeaks няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитан във Великобритания

19:19 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Шведски съд днес отхвърли искане на прокуратурата основателят на организацията Уикилийкс Джулиан Асанж да бъде задочно задържан и така усложни процеса по екстрадирането на австралийския гражданин от Великобритания в Швеция, за да бъде разпитан по подозрение в изнасилване, предаде Ройтерс.

Съдебното решение беше прочетено от съдията докладчик по делото в окръжния съд в шведския град Упсала, северно от столицата Стокхолм. 

На 13 май Швеция възобнови разследването по обвиненията в изнасилване срещу Асанж, които той отрича.
Съдебното заседание се излъчваше пряко по телевизионния канал Ес Ве Те, предаде ТАСС.

На 20 май шведската прокуратура изпрати искане до съда да издаде задочно заповед за задържане на Асанж по подозрение в изнасилване. Зам.-главният прокурор Ева-Мари Першон съобщи, че ако съдът в Упсала беше разрешил ареста на Асанж, тя е щяла да пристъпи към процедура за издаване на европейска заповед за арест с молба за екстрадиране в Швеция.

Днешното произнасяне на шведския съд не означава, че предварителното разследване в Швеция срещу Асанж трябва да бъде прекратено, а само, че Асанж няма да бъде екстрадиран и може да бъде разпитан във Великобритания, предаде Асошиейтед прес.

На 11 април 47-годишният Асанж беше изгонен от еквадорското посолство в Лондон, където пруез 2012 г. беше получил политическо убежище. Той бе незабавно арестуван от британската полиция и в момента излежава присъда от 50 седмици затвор във Великобритания за нарушаване на наложената му гаранция през 2012 г. Асанж се бори да не бъде екстрадиран в САЩ, които го обвиняват в публикуване на секретни документи.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още