IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното евро наклони надолу везните на европейските борси

Единствено британският индекс FTSE 100 остана стабилен с незначителен ръст

19:31 | 28.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите европейски пазари приключиха сесиите си в четвъртък с понижения в рамките на една съкратена седмица на фона на коледните и новогодишни празници.

Общоевропейският индекс STOXX Europe 600 приключи сесията с понижение от 0,33%, като повечето подиндекси се търгуваха в червената зона.

Британският FTSE 100 остана единствен стабилен, като прибави незначителните 0,03 на сто до 7622,88 пункта в края на вяла търговия, което обаче не му попречи да достигне нов исторически рекорд по време на сесията и рекорд на закриване.

В Париж САС 40 изгуби 0,23 на сто до 5356,26 пункта при слаб търговски оборот от 813 милиона евро, все така без особен ентусиазъм поради липсата на събития с наближаването на новогодишните празници.

Франкфуртският Dax се сви с 0,69 на сто и спадна под прага от 13 000 пункта до 12 979,94 пункта, ускорявайки низходящото си движение през предпоследната сесия за годината на фона на засилването на еврото. Така за първи път от три седмици индексът е отново под границата от 13 000 пункта.

Според пазарните анализатори несигурната търговия преди Нова година и перспективите за силното евро през следващите месеци са се отразили най-силно на тенденцията.

Сред най-губещите компании във Франкфурт са Siemens, Beiersdorf и Bayer. Акциите на Deutsche Telekom поевтиняха с 1,1 на сто, а тези на SAP – с почти 1,5 на сто. Сред най-губещите са и книжата на Deutsche Post, които поевтиняват с почти 1,2 на сто до 40,14 евро.

На стоковите пазари на фокус бе петролът, след като фючърсите върху суровия петрол достигнаха двугодшен връх по-рано през тази седмица. Цените бяха сравнително непроменени в четвъртък, като цената на брента се търгуваше на ниво от около 66,40 долара, а суровият петрол се движеше на ниво над 59,50 долара.

Междувременно акциите на компаниите от минния сектор поскъпнаха на фона на покачването на цените на металите. Цената на медта продължи да се повишава и в четвъртък достигна 7259 долара за метричен тон. За последно по-високи цени имаше в началото на 2014 г.

Сред отделните компоненти специално внимание привлякоха Glencore и Rio Tinto, които бяха сред най-добре представящите се на Stoxx 50 с ръстове от 0,8 и 1,4 на сто.    

Еврото, което още в сряда се покачи до над 1,19 долара за евро, успя да достигне в късните следобедни часове нивото от 1,1954 долара - най-високото равнище от края на ноември. Силното евро може да усложни експорта на компаниите извън еврозоната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:44 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още