IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След по-слабите доставки на руски газ германският Uniper се отказа от прогнозата

Ограничените доставки на газ от Русия създават проблеми на германския енергиен доставчик. Сега може да се разчита на държавните субсидии от KfW

08:54 | 30.06.22 г.
Автор - снимка
Създател
<div>
	Тъмни облаци над Uniper. <em>Снимка:&nbsp;Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></div>
Тъмни облаци над Uniper. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският енергиен концерн Uniper се отказа от прогнозите си за приходите и печалбата си за текущата година поради ограничените доставки на газ от Русия и започна преговори с федералното правителство за мерки за стабилизиране. Дружеството проучва как може да се осигури допълнителна ликвидност на компанията, съобщи Uniper в Дюселдорф в сряда вечерта.

„Още в края на миналата година имахме значително повишена нужда от ликвидност поради огромното увеличение на цените на газа. За да отговорим на това, вече бяхме разширили кредитните си линии и, наред с другото, получихме заем от държавната банка KfW в размер на 2 млрд. евро, който до момента не сме използвали“, заяви главният изпълнителен директор Клаус-Дитер Маубах, цитиран от Handelsblatt.

Сега развитието на бизнеса „чувствително се е влошило" заради войната в Украйна и съответно силно намалените доставки на газ от Русия, обяснява Маубах. „Ето защо сега отново разговаряме с германското правителство за мерки за стабилизиране, за които се обсъждат редица инструменти, като например гаранционни и обезпечителни депозити, увеличаване на текущия кредитен механизъм, чак до инвестиции под формата на собствен капитал“.

Акциите на Uniper загубиха повече от пет процента на платформата за търговия Tradegate в следборсовата сесия в сравнение с цената на затваряне на Xetra.

„От 14 юни насам Uniper получава само 40% от гарантираните по договор количества газ от Газпром", обясни главният финансов директор Тийна Туомела. Към днешна дата Uniper трябва да приеме, че коригираният Ebit и коригираната нетна печалба за първото полугодие на 2022 г. ще бъдат значително по-ниски от предходната година, добави тя.

„Това очевидно е последица от ограниченията на доставките на газ от страна на „Газпром", чийто обхват и продължителност не могат да бъдат предвидени в момента“. Затова и Uniper оттегля прогнозата си за приходите за цялата година и няма да публикува нова прогноза до второ нареждане.

В края на миналата година Uniper вече имаше значително по-високи изисквания за ликвидност поради повишените цени, каза Маубах. „За да противодействаме на това, вече бяхме разширили кредитните си линии и, наред с другото, получихме заем от държавната KfW в размер на 2 млрд. евро, който до момента не сме използвали“. Uniper проучва възможностите за допълнително осигуряване на ликвидността на компанията. Uniper Uniper

Компанията, листната в MDax, преустанови подаването на предишната си прогноза за приходите. През първата половина на годината оперативната печалба вероятно също ще бъде значително по-ниска от тези за същия период на миналата година, заяви тя. Предисторията е свързана с последиците от настоящите ограничения на доставките на газ от страна на руската държавна група „Газпром".

От средата на юни Uniper получава само 40% от гарантираните по договор количества газ от Газпром и трябва да закупува скъпи заместващи количества. Германската компания предполага, че ако Федералната агенция по мрежите установи и обяви недостиг на газ, сегашните тежести могат да бъдат частично прехвърлени на клиентите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:26 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още