IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Следващата драма в британския парламент: торите планират бунт срещу премиера си

Всички четирима все още живи бивши премиери разкритикуваха плана на Борис Джонсън

21:30 | 14.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. <em>Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg</em></p>

Статуя на бившия британски премиер Уинстън Чърчил. Снимка: Luke MacGregor/Bloomberg

Откакто Борис Джонсън има мнозинство от 80 места, британският парламент стана тих и спокоен. В понеделник вечерта обаче драмата за Brexit се завръща с пълна сила: премиерът е заплашен от първото голямо въстание в своята парламентарна група.


Очаква се до 30 консерватора да не гласуват за противоречивия закон за вътрешния пазар. Те не искат да участват в планираното нарушение на правото. Джонсън използва закона, за да постави под въпрос договора за Brexit, който е в сила от февруари. Самото правителство признава, че това е нарушение на международното право.


Става въпрос за договорената морска граница в Ирландско море: За да се избегнат поставянето на гранични КПП-та на новата външна граница на ЕС в Ирландия, британците и европейците се бяха споразумели в бъдеще стоките да бъдат контролирани между Великобритания и британската част на Северна Ирландия.  




Сега Джонсън иска да смекчи тази митническа граница в средата на британската територия. Освен всичко друго, северноирландските компании не трябва да попълват митнически формуляри, когато доставят стоки до континентална Великобритания. Проблемът: По този начин Джонсън нарушава валиден международен договор, който сам е подписал.


Вълнението е голямо, а актьорите в драмата са известни. Бившият премиер от страна на консерваторите Дейвид Камерън също се присъедини към критиките в понеделник сутринта. Той каза, че има "големи притеснения" по отношение на проекта. По тази начин всички петима все още живи бивши премиери се дистанцираха от Джонсън.

В неделя Джон Мейджър (торите) и Тони Блеър (лейбъристите) призоваха депутатите да се съпротивляват на плана. Предшественикът на Джонсън Тереза Мей вече изрази неодобрението си още през миналата седмица. Дори някои твърди фенове на Brexit, като бившия лидер на партията Майкъл Хауърд, предупреждават за "сериозната вреда", която нарушението на международното право би причинило на британската репутация в света.

Какви са очакванията?

Тъй като Джонсън разполага с комфортно мнозинство,  не се очаква да загуби вота. Повечето депутати ще преглътнат притесненията си и ще одобрят закона на второ четене. Но степента на бунта ще покаже колко голямо е неудобно от скорошната провокация на Джонсън.

Планът на правителството е "шокиращ", написаха Мейджър и Блеър в съвместна статия в Sunday Times. Този тип преговори са „безотговорни, коренно грешни и практически опасни“. Двамата държавници от различни партии припомниха, че митническата граница в Ирландско море е "неизбежната цена" на Brexit, ако някой иска да избегне видимата сухопътна граница на ирландския остров.

Досега Джонсън не се поддава на натиска. Законът за вътрешния пазар е необходим, за да се предотврати възможността ЕС да разбие кралството, каза той в петък във видеовръзка с 250 депутати на торите. Когато законопроектът беше представен в сряда, той заяви, че трябва да защити страната от "екстремни или ирационални тълкувания" от страна на ЕС на Северноирландския протокол.

Ние срещу ЕС - това е любимата стратегия на британските премиери от десетилетия. От една страна, Джонсън събира зад гърба си свои поддръжници. От друга страна, той се надява да прекъсне блокадата в преговорите за свободна търговия с ЕС.

През миналата седмица осмият кръг от преговорите завърши без резултат. Не остава много време, и двете страни си бяха определили краен срок до средата на октомври. Ако дотогава няма споразумение, Кралството ще се оттегли от европейския вътрешен пазар и митническия съюз в края на годината без споразумение за свободна търговия.

Поставяйки под въпрос Договора за оттегляне, британският министър-председател отваря отново въпроса за Северна Ирландия - точката, в причинява най-голяма болка на ЕС. Европейците бяха щастливи, че отбелязаха точка по уморителния граничен въпрос в договора за излизане. Договорената митническа граница в Ирландско море е изцяло в съответствие с духа на съюза, тъй като избягва видима външна граница на ЕС на ирландския остров, която може да се превърне в обект за атаки от страна на насилствени националисти.

Но хардлайнерите по темата Brexit така и не успяха да преглътнат тази морска граница в средата на британската територия. Бившият министър-председател Мей винаги е казвала с основание, че никой британски министър-председател не може да приеме наличието на граница в Ирландско море.


Последна актуализация: 10:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още