Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Служители на Deutsche Bank за засекли странна активност по сметки на Тръмп

Мениджърите им обаче за прикрили сигнала до органите, за да не загубят важните клиенти, акцията се срина до рекордно дъно

Служители на Deutsche Bank за засекли странна активност по сметки на Тръмп

Снимка: Ройтерс

Специалисти в сферата на борбата с прането на пари на Deutsche Bank са предупреждавали в течение на години – още от 2016 г. насам, че многобройни трансакции, включващи дружества под контрола на президента Доналд Тръмп и зет му Джаред Къшнър, трябва бъдат докладвани на федерален регулатор за борба с финансовите престъпления, съобщава в свое разследване New York Times (NYT). Медията се позовава на петима настоящи и бивши служители на Deutsche Bank, която е отпуснала кредити за милиарди долари на компании на Тръмп и Къшнър.

Мениджъри на финансовата институция обаче са пренебрегнали съвета на служителите си и такъв доклад никога не е бил отправен към американските власти.

Медийната публикация се отрази и на фондовия пазар, като по обяд акциите на банката се сринаха до рекордно дъно - спад ор 2,75 на сто до 6,65 евро за брой.

Трансакциите, някои от които са били свързани с вече фалирала фондация на Тръмп, са привлекли вниманието на компютърна система, разработена с цел да открива незаконна дейност, която автоматично е алармирала служителите на банките. Не става обаче съвсем ясно за какво точно се отнасят самите трансакции, но става дума за големи суми, които са прехвърляни между сметки на Тръмп в чуждестранни компании или организации. 

Експертите, отговарящи за спазването на регулаторните изисквания, прегледали трансакциите и изготвили т. нар. доклад за подозрителна дейност, който според тях трябвало да бъде изпратен до отдел на Министерството на финансите, занимаващ се с финансови престъпления. 

Още по темата


Според служителите решението за трансакциите така и не е било съобщено заради небрежен подход към законите за борба с прането на пари. По думите им в банката има установен модел ръководството да отхвърля доклади, за да защити отношенията с перспективни клиенти, допълва NYT.

Сделките с недвижими имоти, каквито са осъществявали Тръмп и Къшнър, включват сделки с пари в брой в чужбина и трансакциите не са непременно незаконни. Но фактът, че Deutsche Bank отказва да разследва вътрешнфирмени доклади за подозрителна дейност, е незаконен, твърдят служители в интервюто за медията.

„Представяш им всичко и изготвяш препоръка и след това нищо не се случва. Това е подходът на Deutsche Bank. Те са склонни да отхвърлят всичко“, казва Тами Макфадън, бивш специалист по пране на пари в Deutsche Bank. Когато тя е разкритикувала тази практика, е била уволнена. След това е подала жалба до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ срещу банката.

Deutsche Bank отхвърля твърденията. „В нито един момент" служителите не са били възпрепятствани в работата си да „не ескалират по веригата потенциално подозрителни дейности", се казва в писмено изявление на банката.

Говорителка на Trump Organisation пояснява, че статията е „изсмукана глупост“. Засега от  Kushner Companies няма коментар по темата. 

Акциите на Deutsche Bank отслабват от седмици и заради бъдещата перспектива. Съвсем наскоро анализаторите на Swiss UBS понижиха рейтинга на банката и свиха целевата си цена за акциите до 5,70 евро. Експертите се опасяват, че пазарната среда няма да се подобри през тази година, а стретегическите опции пред главния изпълнителен директор Кристиян Зевинг  намаляват.

Сегашното равнище на курса предполага, че банката може да постигне възвръщаемост на капитала от 3,7% през 2020 г. Анализаторите на UBS обаче смятат, че това е илюзорно, а самият Зевинг обеща на инвеститорите доходност на капитала от 4% до 2019 година. Въпреки че твърдо се придържа към тази цел, той признава, че банката се нуждае от подкрепата на пазара, за да я постигне. Анализаторите смятат, че понастоящем банката има средна възвращаемост от 1,8% за тази година. За 2020 г. прогнозите са за 2,5%.

 
По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Е какво искат тия служителчета - да се бие камбаната, да се загубят клиентите, а питат ли се откъде идват заплатите и бонусите им ? Необходима е цялостна дискретност и тишина. А въобще тия глупости с прането на пари трябва да бъдат изоставени, защото такова понятие "пране на пари" няма. Това е една измислица, за да се разбие банковата тайна и да се преследват транзакции и да се притискат хора и бизнеси. Притискат се и политици и всеки, който по някаква причина е станал неудобен.
Парите не миришат е казал още император Веспасиян от времето на Римската империя.

Още от Европа
Борис Джонсън затвърждава позицията си на фаворит за поста на Тереза Мей