IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тереза Мей: Въздушните удари нямат за цел смяна на режима в Сирия

Не е имало алтернатива на военната операция в Сирия, смята британският премиер

09:11 | 14.04.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Тереза Мей. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Тереза Мей. Снимка: Архив Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че е наредила нанасянето на координирани и високоточни удари за намаляване на капацитета на сирийския режим за химически оръжия и възпиране на употребата им, предаде Ройтерс. Тя увери, че тези удари нямат за цел намеса в гражданската война, нито смяна на режима.

"Действаме заедно с нашите американски и френски съюзници", каза Мей.

Сирийската държавна телевизия съобщи, че в Сирия е започнала "американска агресия в сътрудничество с Франция и Великобритания", допълва Франс прес.

Сирийската противовъздушна отбрана е влязла в действие срещу западните ракети. Според американски официален представител при ударите се използват крилати ракети "Томахоук" и те са насочени към множество цели, отбелязва Ройтерс. 

Според свидетели е ударен квартал"Барзах" в Дамаск, където има научноизследователски обект.

Британският премиер Тереза Мей заяви, че ударите са ограничени и високоточни. По думите й те не ескалират допълнително напреженията в региона и се прави всичко възможно да се избегнат цивилни жертви. Целта на операцията е възпиране на сирийския режим. Тя ще изпрати ясен сигнал на всеки друг, който смята, че може безнаказано да използва химически оръжия, заяви британският премиер.

Мей заяви, че решението за употреба на сила не е било взето с лека ръка. "Направих това, защото смятам, че тези действия са в националния интерес на Великобритания", каза тя.

"Не можем да допуснем използването на химически оръжия да се нормализира - в Сирия, по улиците на Великобритания или където и да било другаде по света", заяви Тереза Мей.

Тя коментира, че не е имало алтернатива на военната операция в Сирия и спомена руските налагания на вето на проекторезолюции в Съвета за сигурност на ООН, отбелязва ТАСС.

Според британското министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс, в операцията участват четири британски изтребителя "Торнадо". То уточни, че сред ударените цели има военен обект на около 24 км западно от Хомс, където се смята, че Сирия съхранява прекурсори (първични, изходни вещества) за химически оръжия. Министерството заяви, че удареният обект е бил отдалечен от всички известни струпвания на цивилни жилища.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
Slavi.13
преди 5 години
Британската иМПЕРИЯ е изстреляла 8 ракети...ауууу...каква иМперия а?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
След 20 години военните ще служат само и единствено да спасяват хора в бедстващи райони заради планетарните промени, това ще е първият случай в историята, в който хората ще се радват да виждат военна техника и военни в близост до своите домове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Предполагам кретено-масоните ще действате заедно в следващите години, когато странни и нетипични урагани за географското разположение на франция и великобритания започнат все по-често да достигат до сушата? М? Някакъв коментар за това, че планетарните промени предстои да заличат кретено-масонската олигофренска капиталистическа парадигма на робство и лутане в илюзиите на материализма, егоизма и ниските триизмерни нива на съзнание, Тереза?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още