Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Thyssenkrupp съкращава 6000 работни места

Най-голямата борсово търгувана германска компания от тежката индустрия се отказва от сливането на стомамения си бизнес с този на Tata Steel

Thyssenkrupp съкращава 6000 работни места

Снимка: Ройтерс

Германският индустриален концерн Thyssenkrupp възнамерява да съкрати хиляди работни места в хода на преструктурирането си и след провала на мега сливането с индийския концерн TATA. В световен мащаб ще бъдат загубени общо 6000 работни места, съобщи компанията. От тази сума две трети - това са 4000, ще са в Германия, заяви изпълнителният директор Гидо Керхоф, цитиран от DPA. Общо почти 68 000 души работят за компанията в Германия, a 161 000 e броят им по целия свят.

Къде точно ще бъдат заличавани работни места засега директорът по човешките ресурси Оливер Буркхард не споменава. Значителна част вероятно ще се падат на администрацията, където разходите отново ще спаднат с повече от 180 млн. евро до по-малко от 200 млн. евро.

Точните условия ще бъдат обсъдени със служителите. Целта е основно споразумение, каквото бе очаквано и за съвместното предприятие, което не успя да се осъществи. Буркхард не изключва възможността да има и съкращения, дължащи се на „доста дълбоки икономии“.

Още по темата

По-рано базираната в Есен най-голяма борсово търгувана германска компания от тежката индустрия вече обяви, че ще се откаже от планираното разделение на бизнеса си през 2020 година. Вместо това тя възнамерява да листне на борсата бизнеса си с асансьори и да създаде холдингова структура за останалите предприятия. Управителният съвет възнамерява да внесе съответно предложение в Надзорния съвет, съгласно ad hoc съобщение от групата. 

Като обосновка Thyssenkrupp посочва, че планираното сливане на стоманения ѝ бизнес с Tata се провали. След разговори с ЕК в Брюксел стана ясно, че опасенията за конкуренцията не са разрешени въпреки допълнителните отстъпки. По-нататъшни ангажименти вече не са възможни, без да се застрашава икономическата логика, твърди германската компания.

Така от април стоманодобивните дейности са реинтегрирани в групата, а прогнозата за годината следва да бъде коригирана. От днешна гледна точка се очаква коригирана печалба EBIT в диапазона 1,1 до 1,2 млрд. евро, а под черта се очаква не печалба, а загуба. Прогнозите са свободният паричен поток преди сливания и придобивания да бъде отрицателен на ниво от трицифрени милиони в евро.

Германската Thyssenkrupp и индийската Tata бяха сключили още през 2017 г. рамково споразумение за сливането на европейските си стоманодобивни компании в опит да създадат втория по големина производител в региона и да се преборят със свръхкапацитета. Новата компания трябваше да бъде базирана в Холандия, предвиждаха се и годишни синергии между 400 и 600 млн. евро, подкрепени от икономии в сфери като оползотворяване на капацитета, продажби и администрация, както и проучвания и развитие. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Ердоган отново загуби Истанбул