Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тимерманс: Гърция е пример за енергийния преход на Балканите

Южната ни съседка се отказва от въглищата до 2025 година и инвестира 5 млрд. евро за позеленяването на енергетиката си

Тимерманс: Гърция е пример за енергийния преход на Балканите

Снимка: Архив Ройтерс

Гърция може да бъде посочена за пример как политическата воля може да допринесе за енергийния преход, коментира в интервю за "Катимерини" зам.-председателят на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс, който отговаря за климата.

"Гърция се движи бързо към ерата без лигнитни въглища", казва той и отбелязва разликите с други държави, които зависят от въглищата - България, Румъния и Полша.

Още по темата

Гърция бързо развива проекти за производство на електроенергия от соларни и вятърни паркове, коментира още Тимерманс пред гръцкото издание. За разлика от нея другите страни ще имат нужда от транзитно гориво - природен газ, за да успеят да реализират очакваните промени.

Преди дни ЕК представи амбициозен план за намаляване емисиите на ЕС с поне 55% до 2030 година. В него е предвидено увеличаване на дела на възобновяемите източници, наред с други мерки за ограничаване на вредните газове, като например забраната за продажбата на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 година, или вкарването на горивата в схемата за търговия с квотите въглероден диоксид (ETS).

Предложенията не се приемат еднозначно, особено на фона на очакванията, че те ще повишат разходите на домакинствата. За целта обаче от Брюксел предлагат нов социален фонд, който да подпомогне уязвими домакинства.

Тимерманс не се притеснява от критиките. "Всяка индустриална революция има нужда от настройки и създава търкания между новия и стария режим", казва той пред "Катимерини".

През септември 2019 година Гърция беше първата страна на Балканите, която обяви окончателния си отказ от въглища. По план това трябваше да стане до 2028 година, но в началото на тази година правителството постави още по-амбициозна цел и планира да затвори и последната си въглищна мощност до 2025 година.

В края на юни държавният енергиен гигант на Гърция - PPC, коментира пред Ройтерс, че затваря въглищните си централи по план - до края на годината към 40% от мощностите, общо 3,4 гигавата, вече ще са преустановили работата си. На тяхно място компанията ще изгражда централи с възобновяеми източници.

Енергийният преход на южната ни съседка ще коства около 5 млрд. евро, сочат изчисленията на правителството. Средствата идват от европейските фондове, гръцкия бюджет и заеми от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).
Очакванията са, че позеленяването на енергийния сектор ще отвори повече работни места, отколкото ще бъдат загубени при затварянето на въглищните мощности.

По-рано през юли Северна Македония също определи официална дата за отказа от въглища - 2027 година. Страната също разчита основно на въглища за производството на електроенергия. 

Позицията на България, изразявана досега, е че ще преговаряме да използваме въглищата си максимално дълго. Това искане обаче трябва да се разглежда и на фона на целта за безвъглеродна икономика на ЕС до 2050 година и растящите цени на квотите въглероден диоксид, които оскъпяват сериозно производството на електроенергия от въглища.

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
zelka007 до: data
преди 2 месеца
опс ... предишният пост беше за теб ... :))) ... ем и кафе пия ...
0
 
1
 
7
zelka007 до: zelka007
преди 2 месеца
и си прав и не си прав ... в 10 годишният план на ЕСО няма предвидено почти нищо за ВЕИ освен модернизирането на няколко електропровода и един нов ако не се лъжа . към местата с добро слънцегреене и да не са земеделски земи няма проекти за подстанции и далекопроводи . към евентуални вятърни паркове в черно море няма предвидени далекопроводи и подстанции . дори намек за геотермални централи няма . намек за използването на всички южни покриви на сградите у нас също няма . за батериини системи и дума не се обелва . а има тънкости от технологиески и нормативен характер . трябва ли да се интегрират литиеви или е по-добре ванадиеви или натриеви ... държавите по света разработват проекти , интегрират и експериментират . щото дори да приемем с магическа пръчка , че гореизброените неща се случат за 3-4-5 години , то периодът за настройка на система и успешното заобикаляне на критични ситуации с прекъсване на захранване и аварии може да отнеме години след това . а ние нямаме голям хоризонт пред нас . блоковете на АЕЦ-а имат теоретично още 20-25 години . като гледам как започна да аварира инфраструктура около тях ... то това ще зачести ... дано не съм лош пророк , но може да ни очаква някоя зима скоро , да се изключи аварийно някой от блоковете и да стане дискотека в държавата за 1-2 седмици ... :))) ... напълно реален сценарии ... :))) ... без да е нещо сериозно свързано с безопасността , а амортизирани елементи от захранваща система , абе каквото се сетиш ... примери колкото щеш по света . не знам защо не се предприема нищо , това не са неща които ще се случат отсамосебе си . има държави по света , които още от парижкото споразумение са предприели планове и не са завършени , а имат хоризонт 2030-2035 . това са едни 30-40 годишни периоди с етапи на осъществяване ... това не е да се построи и измаже една къща ... :)))
1
 
2
 
6
преди 3 месеца
НО , пък кой ще ни е стигне с 60 % без въглеродна енергетика ? :) Франция може би :)
2
 
1
 
5
data до: zelka007
преди 3 месеца
в предвид че БГ си изпълни целите 5 г предсрочно е добре да не се напъваме толкова . В момента целите са 27 % към 2030 г . така че имаме 10 г да работим по темата
2
 
2
 
4
zelka007 до: data
преди 3 месеца
около 31-32% към 2019 , за 2020 е малко повече но не е меродавно заради пандемията ... https://ourworldindata.org/grapher/electricity-prod-source-stacked?country=~GRC

Още от Европа
Задълбочава ли се разломът между старите и новите страни членки на ЕС?