Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Тимерманс: Климатичните промени са като комета, която ще удари Земята след 30 години

Съпротивата срещу „нереалистичните“ цели на ЕС за климата се разраства, тъй като все повече страни искат по-голяма финансова подкрепа и зелена светлина за ядрената енергия

Тимерманс: Климатичните промени са като комета, която ще удари Земята след 30 години

Франс Тимерманс. Снимка: Ройтерс

Чешкият премиер Андрей Бабиш заплаши, че ще наложи вето на целта на Европа да стане първият климатично неутрален континент в света до 2050 г., добавяйки своя глас към нарастващ хор на недоволството, докато лидерите на Европейския съюз (ЕС) се подготвят за разгорещени дискусии на срещата на върха в Брюксел през следващата седмица, пише Euractiv.

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен Бабиш заяви, че все пак може да промени решението си в замяна на по-висока финансова подкрепа от ЕС и по-добри инвестиционни условия за ядрената енергия. 

Още по темата

Частните инвеститори не са склонни да влагат пари в нови атомни електроцентрали, които са изправени пред ескалиращи строителни разходи и нарастващата конкуренция в лицето на евтина енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Новите ядрени централи зависят от държавната подкрепа, както и предварително одобрение от ЕК.

„Изграждането на ядрени централи може да изисква промени в правилата за държавна помощ“, пише Бабиш в писмото.

Финансирането на нови ядрени централи също е проблем за Полша, една от държавите в ЕС, които се противопоставят на предложената от блока цел за климатичен неутралитет до 2050 г. На последната среща на върха на ЕС през октомври Варшава призова за „значително по-голямо“ финансиране в рамките на следващия дългосрочен бюджет на ЕС преди да даде своето съгласие за целта за 2050 г.

Съпротива има и на регионално ниво. По време на обмен на мнения в четвъртък (5 декември) с първия заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс, отговарящ за европейската „Зелена сделка“, местните представители предупредиха да не се приемат „нереалистични“ климатични цели за 2030 г. Намалението от 50-55% на парниковите газове, предвидено от новата ЕК, рискува да нарани местния бизнес, заяви кметът на холандския град Шиедам Кор Ламерс.

На това твърдение Тимерманс отговори със строго предупреждение: „Ние се намираме в извънредно положение по отношение на климата“.

Според дясната ръка на Фон дер Лайен изменението на климата е „като комета“, заплашваща да удари земята след 30 години.

„Не е просто хубаво да се направи, ние сме длъжни да го направим“, посочи Тимерманс като призова бизнеса да се адаптира.

„Между другото, повечето бизнеси абсолютно разбират това“, продължи холандецът, като заяви, че чувството за неотложност, особено сред големите бизнеси, е по-ясно изразено, отколкото в политиката. „Реалистично“ е, че се намираме в ситуация на климатична криза. „Реалистично“ е, че ако не сме основатели на идеята за борба с промените, темпът на тази битка ще бъде продиктуван от други континенти “и ще оставим Европа да бъде зависима от технологиите, внесени от Китай и другаде, предупреди Тимерманс.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
2
 
22
преди 9 месеца
Егати борбата с климатичните промени, до 2030та, както е тръгнало, тия имигриращи вътре в блока от източна Европа към западна, ще гледат не къде плащат по-добре, а къде е по-евтин тока. а за бизнеса да не говорим... Като гледам плоският данък и ВЕИ лобистките договорчета в бг, как занулиха чуждестранните инвестиции и човешки ресурс в България, скоро тази демографска чума, ще стане още по-осезаема и в западна Европа.
Само тия жалки леви, могат да открият парникови емисии и в ядрената енергетика :))
И докато налагат икономическият си геноцид, защо не забраниха вноса на продукти от страни, които не са подписали поне протокола от Киото, или спазват европейските политики в тази област?
нали се досещате, че ако спрем вноса само от Китай и Индия, ЕС ще забрави за всички социални недоволства, нарастващи в отделните страни членки на блока.
Но като гледам, май само тапаците скоро ще си инвестират парите в европейските производства. Някъде около 1000% по вероятно ще е да спечелиш, ако инвестираш в няколко контейнера стока или полуфабрикати от Китай, с който ЕС няма дори и подходящото данъчно споразумение, способно да спре укриването на ДДС, отколкото да се самоубиеш финансово, изливайки си парите, където и да е ЕС.
0
 
1
 
21
stat counter до: zelka007
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Това с геотермалната ще корабокрушира във всички лобита - ядрени, въглищни, газови. И като няма откъде нашите г'азове да получат някой долар няма и да стане.
За мен по-вероятен сценарий е да започнем да правим енергия от въздух под налягане... Има го доста у нас...
4
 
6
 
20
zelka007 до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
импе , понеже знам за твоята привързаност към залесяването , между две четения на отчети на мастити фосилни компании , хвърли око на този материал . писан е от човек дето се занимава професионално с това ... :))) ... интересни теми зачеква ...

https://theconversation.com/ive-seen-mass-tree-planting-projects-go-awry-around-the-world-uk-politicians-should-take-note-128184
5
 
8
 
19
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
водородът, очевидно без да знае, че за производството му обикновено се използва природен газ
---
тая глууупост от къде я измисли ?!?!
5
 
5
 
18
khao до: Императорът
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
водородът, очевидно без да знае, че за производството му обикновено се използва природен газ
---
тая глууупост от къде я измисли ?!?!

Още от Европа
Лондонската борса преговаря ексклузивно с Euronext за продажбата на Borsa Italia