IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция е открила най-голямото газово находище на територията си в Черно море

Обектът се намира в близост до морската граница на България

16:49 | 21.08.20 г. 6
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;</em><em>Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Photographer: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският президент Реджеп Ердоган обяви, че страната му е открила 320 млрд. куб. м природен газ в Черно море – най-голямото находище в историята на Турция. Надеждите на властите са, че добивът ще започне към 2023 г.

Корабът „Фатих“ е открил залежите в зона Tuna-1 , заяви в петък Ердоган по време на очаквана с нетърпение пресконференция в президентския дворец в Истанбул. По думите му проучвателната дейност продължава и на други места.

По-рано в сряда източници на Bloomberg съобщиха за откритието, като тогава още не бе потвърдено, че става въпрос за пирроден газ.

Лирата поевтинява спрямо долара и минути преди 16:30 ч. българско време се търгува при цена от 7,3381 лири за долар. Водещият индекс на истанбулската фондова борса Borsa Istanbul 100 също се разделя с ръстовете си, отбелязвайки понижение от 1,4%.

През последните години Турция купи три кораба за добив на изкопаеми горива, като значително разшири проучвателната си дейност в Черно море и Източното Средиземноморие. Страната се надява да намери все повече източници на енергия в опит да намали значителната си зависимост от внос от страни като Иран, Ирак и Русия.

Корабът „Фатих“ прави сондажи на дълбочина от 3500-4000 метра, обяви по-рано миналия месец енергийният министър на Турция Фатих Донмез. Турската петролна компания TPAO обаче няма опит в дълбоководния добив на газ и най-вероятно ще трябва да потърси услугите на някоя от водещите международни компании, за да използва находището.

Зоната Tuna-1, която е на около 150 км от турското крайбрежие, се намира в близост до мястото, където се засичат морските граници на България и Румъния, като също така е близо и до румънското находище Neptun  - най-голямото находище на газ в Черно море от години, открито през 2012 г. от Petrom и Exxon.

Румъния разработва някои плитководни газови проекти, но по-значимо находище в дълбоки води на OMV Petrom SA отпреди осем години тепърва предстои да бъде проучено по-обстойно. Компания, подкрепена от мениджъра на активи Carlyle Group, също проучва водите край Румъния с надеждата да започне добив на газ до 2021 г. „Роснефт“ също проучва руските черноморските води, но засега без конкретни резултати.

„Не смятам, че е изненадващо, че още открития идват оттам“, посочва Кристоф Меркел, управляващ директор на консултантската компания Merkel Energy. „България, Украйна, Гърция може да са сред много заинтересованите от купуване на този газ, ако Турция реши да го добива“, посочва той. „В зависимост от размера на откритието очаквам поне един транш от „Турски поток“ да бъде незает“, допълва Меркел, задавайки въпроса: „Защо Турция ще иска да продължава да внася газ от Русия?“.

Газовият гигант „Газпром“ започна проекта „Турски поток“ през Черно море в опит да увеличи пазарния си дял в Турция и да намали зависимостта на Русия от Украйна като транзитен маршрут.

Турското откритие се появява във време на пореден ожесточен териториален спор с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие, където Анкара активно търси нефт и газ в оспорвани с Атина и Никозия води. Франция временно увеличи военното си присъствие в региона в опит да блокира действията на Анкара, а германският канцлер Ангела Меркел предупреди в сряда, че ЕС е притеснен заради нарастващото напрежение в региона.

Анкара поднови търсенето в сердиземноморски води миналата седмица, след като преговорите с Атина под егидата на Берлин пропаднаха. Това стана след като Гърция обяви споразумение за делимитация с Египет в отговор на сходен договор между Турция и Либия. Ердоган обяви по-рано, че натискът от страна на Европа няма да го накара да промени действията си.

В петък турският президент каза, че очаква „добри новини“ и от проучвателната дейност в Източното Средиземноморие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 33 rate down comment 0
Императорът
преди 3 години
Трябва да боднем значи и в наши води - може да изскочи още газчица. Отделно доколко икономическо обосновано е да се добива газ от 4 километра дълбочина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 32 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Според Еър Доган - "грамадното газово находище" е с обем 320 000 000 000 м. За сравнение - годишният добив на Газпром е 500 000 000 000 м. Тоест това находище по обем е колкото добивът на Газпром за няма и 8 месеца. Колосална работа, а: летящи соколе?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 38 rate down comment 2
Pyramid
преди 3 години
"Турция е открила най-голямото газово находище на територията си в Черно море".ГЛУПОСТИ. " Територия" е НА СУШАТА. Онова, що е в морето, се нарича "АКВАТОРИЯ".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 37 rate down comment 1
fon
преди 3 години
Това като го гледам, по различни методологии за определяне на морските граници се намира в български води, а даже може и в румънски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 34 rate down comment 0
Моабет да става
преди 3 години
Близо, близо колко да е близо?Като гледам на около 40-50 км ще да е. А освен това няма границата с румънската зона. Туку виж се окаже по-близо да румънската морска граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 35 rate down comment 3
mick
преди 3 години
Как пък сега го откриха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още