IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново праща проучвателен кораб в спорна зона в Средиземно море

"Оруч Рейс" ще направи сеизмични проучвания в района на юг от гръция остров Кастелоризо

09:43 | 12.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Investor.bg</em></p>

Снимка: Архив, Investor.bg

Турция връща своя кораб за проучвания "Оруч Рейс" в спорните води в Източното Средиземноморие, съобщава ВВС. В средата на септември Анкара изтегли този плавателен съд от зоната, за която претенции имат и Гърция и Кипър след сериозен дипломатически скандал.

Днес обаче Турция предупреди, че подновява проучванията за газ и петрол на юг от гръцкия остров Кастелоризо. "Оруч Рейс" е придружен от още два плавателни съда - "Атаман" и "Чингиз хан". При придвижването си корабите не са навлизали в гръцки води, показват данните на Navtex, цитирани от "Катимерини".

ВВС припомня, че Гърция и Турция започнаха сериозен спор относно сеизмичните проучвания в региона на 10 август. В опит да намали напрежението Турция изтегли своя кораб в средата на септември.

Това даде надежда, че двете държави, членки на НАТО, ще се разберат, макар че още тогава Анкара съобщи, че връща плавателния съд само за ремонт.

Сега проучванията се подновяват до 20 октомври. Гръцкият външен министър Никос Дендиас коментира, че това е нова сериозна ескалация на напрежението, а Турция играе "дестабилизираща роля" в региона.

В началото на месеца ЕС официално съобщи, че ще наложи санкции на Турция, ако не се откаже от проучвания в блока, за който претенции имат Гърция и Кипър, но в Анкара смятат подобни заплахи за "неконструктивни".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още