IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS надмина значително очакванията на анализаторите

Чистата печалба на швейцарската банка отчита лек ръст на годишна база, докато специалистите очакваха сериозно свиване

10:42 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сдържаността на богатите частни клиенти, ниските лихвени проценти и забавящото се инвестиционно банкиране забавиха ръста на UBS през второто тримесечие. Нетната печалба на най-голямата швейцарска банка се повиши с един процент от април до юни до 1,392 млрд. долара.

Банката обаче постигна значително по-добри резултати от очакваните от анализаторите. Според собственото проучване на банката те са очаквали спад от една четвърт. „Като цяло нашите цели остават непроменени: в средносрочен план искаме да растем устойчиво и да сме печеливши, да инвестираме в бизнес областите си и в същото време да предложим на акционерите си привлекателна възвръщаемост", заяви директорът на банката Серджо Ермоти, цитиран от Ройтерс.

За останалата част от годината банката обаче остава предпазлива. Ниските лихвени проценти и очакваното по-нататъшно намаляване на лихвените проценти се очаква да окажат отрицателно въздействие върху бизнеса. Въпреки това по-високата волатилност на пазарите може да даде тласък в по-скоро сезонно слабото лятно тримесечие. 

UBS е един от най-големите мениджъри на активи в света и специализира в управлението на богатството на суперзаможни клиенти. Над половината от милиардерите в света осъществяват бизнес с банката. Но мнозина се притесняват от политическа несигурност, като търговската война и евентуалният край на борсовия подем, който продължава от години. В резултат на това те държат големи части от активите си в брой и задържат трансакции или по-рискови сделки.

Освен това ниските лихвени проценти и ожесточената конкуренция в Съединените щати свиват маржа при управлението на активите. В основната бизнес дивизия коригираната печалба преди данъци се свива с 12% на годишна база. В допълнение, богатите клиенти са изтеглили 2 млрд. долара, преди всичко, за да плащат своите данъчни задължения в САЩ.

Наред с други неща, инвестиционната банка беше засегната от слабия бизнес с търговията с акции, където печалбата преди облагане с данъци се сви с малко под една четвърт.    

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:31 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още