IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

UBS с рекордна глоба от 4,5 млрд. евро във Франция заради данъчни измами

Банката ще обжалва решението на съда

16:28 | 20.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Френски съд призна швейцарската банка UBS за виновна за извършването на незаконни банкови практики във Франция и пране на пари, получени вследствие на укриване на данъци. Съдът нареди на банката да плати обезщетение в размер на 4,5 млрд. евро (5,10 млрд. долара), съобщава Ройтерс.

Адвокат на UBS съобщи, че банката ще обжалва съдебното решение.

Обезщетението, което почти се равнява на нетната печалба на банката за миналата година, включва глоба от 3,7 млрд. евро и допълнително обезщетение от 800 млн. евро за френската държава.

UBS отрича да е извършвала нередности. Обжалването може да проточи делото с години, твърдят анализатори.
UBS е заделила 2,46 млрд. долара за покриването на потенциалните загуби от съдебни спорове и нарушаване на регулаторни изисквания.

Наложената от френския съд глоба е най-голямата за банка във Франция и въобще за компания по дело за укриване на данъци. Френският филиал на UBS, който съдът счита за съучастник, също беше осъден да плати глоба от 15 млн. евро, отбелязва френският вестник La Tribune.

Делото срещу швейцарската банка беше заведено заради незаконно изпращане между 2004 и 2012 г. на рекламни материали на богати потенциални френски клиенти, забелязани на приеми, партии шах или спортни състезания с цел да ги убеди да открият недекларирани сметки в Швейцария и така да избягат от френските данъчни власти. Съдия-следователите установиха, че укритите от фиска активи на френски граждани възлизат на над 10 млрд. евро, допълва изданието.

Петима от шестимата бивши служители, изправени пред съда, получиха условни присъди и глоби до 300 хил. евро.

Бившият номер три в UBS Раул Вейл беше освободен от отговорност, тъй като позицията му в компанията не била пряко свързана с управлението на френския пазар.

Съдебният процес във Франция идва след сходни дела в САЩ, където UBS прие да плати 780 млн. долара за уреждане на спор през 2009 г., и в Германия, където се съгласи да плати глоба от 300 млн. евро през 2014 г.

Миналия месец UBS обяви нетна печалба от 4,9 млрд. долара за 2018 г., припомня Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още