IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В Русия не губят надежда "Северен поток 2" да заработи през януари

Проектът може да бъде стартиран извънредно, преди да е приключила сертификацията, ако Европа изпадне в криза за газ

20:40 | 17.12.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: &quot;Газпром&quot;</em></p>

Снимка: "Газпром"

"Северен поток 2" може да бъде въведен в търговска експлоатация още през януари 2022 г., смята руският депутат Павел Завални, който е председател на комисията по енергетика в руската Дума.

"Мога да кажа с голям процент за вероятност, че първите потоци газ по "Северен поток 2" ще потекат през януари", коментира той пред Ройтерс. На първо място крайният срок за сертифициране, който си даде германският регулатор, изтича в началото на януари, а на второ - не е в интерес на Германия и ЕС да удължава процедурата, каза още Завални.

В същото време обаче германският мрежови регулатор замрази процедурата докато регистрираната в Швейцария проектна компания Nord Stream 2 AG не изпълни всички изисквания на германското законодателство.

Само преди ден от институцията изразиха своите очаквания, че газопроводът ще заработи най-рано през втората половина на 2022 година.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира срока за пускане на "Северен поток 2", пише от своя страна ТАСС. Това е въпрос от компетенцията на регулатора, коментира той.

За депутата Завални обаче ниските обеми в газохранилищата в Европа ще повишат все повече цената на газа. Това ще даде стимул на институциите да пуснат в експлоатация газопровода. "Това би могло да бъде допълнителна процедура, която не е свързана с процеса по сертифициране и "Северен поток 2" да бъде пуснат", обяснява той.

От проектната компания Nord Stream 2 AG пък съобщават, че на 17 декември са започнали запълването с природен газ и на втората тръба на газопровода. Малко преди това завършиха всички изпитания на съоръжението.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Gocho
преди 2 години
Те започнаха да пълнят втората тръба вчера
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още