IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вайдман: Дигиталните пари не са адекватен заместник на кеша

Идеята за цифрова валута, която да дава на притежателите ѝ пряк иск срещу централната банка, се проучва от шведската Riksbank

16:36 | 14.02.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Дигиталните пари, издавани от централните банки, не са адекватен заместник на кеша и ще усилят риска от масово теглене на пари от търговските банки, заяви ръководителят на германската Бундесбанк в сряда.

Идеята за цифрова валута, която да дава на притежателите ѝ пряк иск срещу централната банка, се проучва от шведската Riksbank, коментира Ройтерс. В същото време някои академици я определят като начин за разширяване на обсега на паричната политика, когато лихвените проценти по депозитите са под нулата.

Гуверньорът на германската централна банка Йенс Вайдман обаче отхвърли идеята и защити използването на кеш и начини на плащания, които минават през търговските банки.

Да се отървем от кеша би било грешка, напълно непропорционален отговор на промените в политиката с лихви под нулата“, каза той на конференция на Бундесбанк.

Същото важи, очевидно, за въвеждането на дигитални пари от централните банки с цел изместване на кеша и всеобхватно налагане на отрицателни лихви“, коментира той.

Вайдман повтори позицията на Европейската централна банка (ЕЦБ), според която предоставянето на възможността вложителите да държат пари директно в централната банка ще засили тегленето на кеш от търговските банки в моменти на трудности.

Вайдман добави, че от централните банки зависи да насърчават по-бързи и по-ефективни системи на плащанията, които ще отслабят интереса към частни дигитални валути като биткойн.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
abdul
преди 6 години
Докато има хора, които мислят като Вайдман, евреите ще са под контрол. Тръгнат ли си Вайдмановците настава централно-банкова вакханалия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още