IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Високите цени на енергията затварят и европейската индустрия

Бързото възстановяване след пандемията поставя на изпитание редица компании

11:05 | 17.09.21 г. 22
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

В началото на август високите цени на електроенергията в България накараха големи енергийноинтензивни предприятия, сред които например КЦМ, временно да спрат работата. Същата съдба сега сполетява и други представители на европейската индустрия.

Заради рекордната цена на природния газ американският производител на торове CF Industries Holdings затваря два свои завода във Великобритания, съобщава The Wall Street Journal. Това не е единичен случай в страната - заради високите цени на енергията производителите на стомана също спират производството си за дни, когато цената на електроенергията е прекалено висока.

Електроенергията за бизнеса във Великобритания поскъпна седем пъти спрямо същия период на миналата година. Проучване на работодателски организации показват, че 2/3 от бизнеса в страната отчита негативен ефект от скъпата енергия.

Цената на тока се увеличава още и във Франция, Нидерландия и Германия на фона на очакванията за тежка зима и увеличено търсене на енергия. Електроенергията в най-голямата европейска икономика поскъпна от 36 евро за мегаватчас през февруари 2021 година до 164 евро за мегаватчас на 14 септември.

И прогнозите са ръстът да продължи. Организацията на малкия и средния бизнес в Германия - Der Mittelstand, публикува проучване сред своите членове и данните показват, че 97% от тях очакват цената на енергията да расте в следващите пет години и виждат това като заплаха за съществуването си.

Причините за рекордно високите цени за енергията в Европа са няколко  - увеличеното търсене заради възстановяването на икономиката от пандемията, полупразните газохранилища, както липсата на газови доставки заради увеличеното търсене в Азия, за където се отправят и повечето танкери с втечнен американски газ. В същото време неблагоприятната метеорологична обстановка ограничава производството на електроенергия в Северно море.

Затова и някои европейски държави предвиждат мерки в подкрепа на домакинствата

Европа се отказва от изкопаемите горива и над 40% от въглищния капацитет е изведен от експлоатация от 2016 година насам. Страните се отказват и от друга алтернатива - ядрената енергия, което води и до липсата на достатъчно енергия днес, коментират от своя страна от S&P Platts.

Бързото възстановяване на световната икономика от пандемията всъщност предизвика доста липси в доставките, включително и за компютърни чипове и други стоки, както и забавяне на доставките и растящи разходи за дистрибуция. Някои индустрии пък са изправени и пред липсата на достатъчно служители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

22
rate up comment 1 rate down comment 3
Pyramid
преди 2 години
Споко де. Хората нервни. Ей нА, едни мои двама любими опоненти, Фоню и Заций, сори излязоха в нелегалност, да си пазят отрицателните цени от Уроки...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 6
ing5rov
преди 2 години
да ти *** мамата тpолска ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 3
ПИЧ
преди 2 години
Отказвали се от Въглищата, отказвали се и от ядрената енергия. Е откъде ще дойде енергията - Тия маймуни в Европейската комисия товарят народите с техните глупости. Ако нещо трябва да се ограничава в световен мащаб, това е нарастване на броя на населението в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 2 години
пак ли лъжеш бре... хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 3
bgMan
преди 2 години
Повтарям се но ако на европерасите им пука за високите цени на тока и за индустрията щяха да махнат всички зелени, кафяви, сини и прочее добавки, както и въглеродните квоти и ДДС-то. Така енергията щеше да е много евтина и индустрията може да си позволи много повече от нея. Щастие за работодатели и работници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 2
Ivan.r
преди 2 години
1 пазарните евтини източнити на енергия се затварят2 антипазарните "зелени" източници се субсидират, създават се антипазарни квоти за тях, антипазарни изкупни цени и др.3 фирмите са принудени да купуват на антипазарни цени "зелените" енергии4 така работи пазарната икономика :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
ти гледай у нас , не ги мисли калифорнийците ... не те се преселват в БГ щот е убаво , а българи и боливиици се изселват натам ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
alex8712
преди 2 години
Тцтцт, за последните 30 год. републиканците са имали 4 губернаторски мандата там, последно 2006-2010 год - демократите са с 5 мандата, вкл. сегашния... Та еднопартийно управление звучи дооооста пресилено :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
абсолютно ... :))) ... бабите и дядовците все с ток са се оправяли ... :))) ... айде
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 4
evlogi
преди 2 години
Че кво лошо има.Ще ги приютим тука в странджата, ще събират манов мед и диви ягоди и пей сърце.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още