IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Внесено е предложение от членове на ЕС за нови санкции срещу Русия

Темата ще бъде обсъдена на заседанието на външните министри на общността, насрочено за 22 февруари

18:14 | 19.02.21 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има внесесено предложение от няколко държави от ЕС за възможни санкции срещу Русия, коментира високопоставен дипломат, пожелал анонимност пред БТА. Все още обаче няма яснота дали общността е готова да наложи санкции срещу руски представители. Някои европейски държави предлагат санкциите срещу Русия да бъдат само в отделни области. 

Темата ще бъде дискутирана по време на заседанието на министрите на външните работи на ЕС, насрочено за 22 февруари.

Според публикация в Euronews този път Съветът по външни въпроси е готов да налага ограничения заради задържането на опозиционния лидер Алексей Навални. Преди дни руският външен министър Сергей Лавров обаче предупреди, че Русия може да скъса отношенията си с ЕС, ако санкциите засегнат чувствителни икономически области.

На Съвета ще бъдат обсъдени различни възможности, пояснява източникът на БТА. По неговите думи може да се очаква, ако има съгласие за налагане на санкции, те да бъдат по новото европейско законодателство срещу посегателствата над човешките права по света.

Досега тези текстове не са прилагани, затова трябва да бъдат внимателно обмислени и все още не се знае дали може да се постигне необходимото единодушие за тяхното приемане.

Не е ясно и дали Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика Жозеп Борел ще се възползва от правото си да предложи санкции срещу Русия. Той намекна за тази вероятност по време на изслушване в Европейския парламент, след като посети Москва. Борел ще бъде в понеделник на съвета и ще обсъди темата с външните министри на общността, коментираха от Европейската комисия по време на обедния брифинг в Брюксел. 

Изводът от пътуването на Борел е, че Москва търси конфронтация с ЕС и че продължава да разпространява дезинформация, пише още БТА. Този път обаче не е сигурно, че Москва ще успее да вбие клин между държавите от ЕС, след като руският външен министър Сергей Лавров изрази готовност да работи само с отделни страни от общността.

Санкциите целят промяна в поведението на руските власти, които нарушават правата на гражданите. Не разглеждаме възможността за налагане на санкции срещу руски олигарси, защото всяко подобно действие трябва да почива на ясни доказателства за съучастието им в нарушенията, поясни източникът на българската агенция. Той отбеляза, че досега срещу Русия са били наложени санкции от ЕС заради Крим, Украйна и опита за отравяне на Алексей Навални.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 5 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=-Zz_aHkak7EРоссия и Китай ОТКАЖУТСЯ от доллара Сергей Лавров!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
vzhekoff
преди 3 години
Вчера гледах доста по темата и по ZDF и другаде - общо взето много вой за дневалния. Посоката е да го прежалят и да полежи 3-5 годинки, а да ползват съпругата му. Обаче ако тя мръдне, дневалния ще го препращат все по-на изток в безкрайните сибирски полета. Глуха улица е това :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 2
TomaNeverni
преди 3 години
Важното е да си вервате
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 5
redcretin
преди 3 години
Прегазване. Пак руплата се делка на 2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Нищо, нека са смешници, сега заплатите в расията са на ниво Косово, скоро на ниво Бангладеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"Санкциите целят промяна в поведението на руските власти..."превъзпитание сиреч ... : ))) ... смешници .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още