IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въглеродните квоти могат да поскъпнат до 30 евро за тон през 2020 г.

Това би добавило 19,2 милиарда евро към стойността на пазара за въглеродни емисии, смятат пазарни анализатори

20:00 | 07.02.20 г. 19
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на емисиите парникови газове вероятно ще нарасне близо до най-високите исторически стойности през тази година в Европа, тъй като европейското законодателство се фокусира върху ограничаването на замърсяването, водещо до изменението на климата, пише Bloomberg.

Квотите, търгувани на пазара за въглеродни емисии на Европейския съюз (ЕС) вероятно ще поскъпнат с около една трета през 2020 г., което ще отбележи четвърта поредна година на увеличение на годишната им средна стойност, показва проучване на девет търговци и анализатори, наблюдаващи пазара. 

По-високите разходи за въглеродни емисии вече са тласнали производителите на електроенергия да изключват въглищните централи и да използват природен газ през повечето време. Поредната година на печалби на пазара на емисии ще подпомогне усилията на законодателите в региона да изпълнят ангажиментите си в областта на климата и целите на Парижкото споразумение и да отговорят на нарастващите призиви на еколозите за действие.

Една от причините търговците да купуват е новият пазарен резерв за стабилност, който беше създаден миналата година, за да намали обема на квотите за продажба на въглеродни емисии. Натрупаните с години квоти в европейската схема за търговия с емисии понижават цените, което понижава значението на пазара по отношение на борбата с климатичните промени. Резервът, който беше проектиран, цели точно да се справи с свръхпредлагането и успя да изпрати цени по възходяща траектория.

01 01

Търговците и анализаторите, участващи в проучването, очакват цени от 30 евро на тон до края на тази година. Това би добавило 19,2 милиарда евро към стойността на пазара за въглеродни емисии.

През миналата година въглеродът се е търгувал средно за 24,92 евро на тон, което е повече от четири пъти над нивото, преобладаващо през 2016 г., преди да се въведе политиката за резерва.

02 02

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен постави действията в областта на климата в основата на програмата си, представяйки европейската „Зелена сделка“ и затягане на съществуващата цел на блока за 2030 г. Настоящата цел е 40% намаляване на замърсяването с въглерод спрямо нивата от 1990 г. Политиците говорят за 50% или дори 55% цел и как да занулят въглеродните емисии до 2050 г.

03 03

По-сериозните действия на ЕС могат да включват по-интензивно намаляване на ограничението на емисиите на блока. Политиците също биха могли да затегнат правилата в пазарния резерв, за да изтеглят още повече квоти от системата.

Някои търговци на въглерод, включително най-големият замърсител с емисии в региона RWE AG, вече разглеждат пазара. Германската компания е гарантирала своите нужди до средата на десетилетието, докато германските депутати се подготвят да затворят всички въглищни централи в страната до 2038 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

19
rate up comment 0 rate down comment 0
Sokratus
преди 4 години
Селски, цената на тока в германия днес 1,6ст, а неподкрепящата зеленета сделка България 7,2ст!Но въпреки всичко може да се опиташ отново да им дадеш ъкъл на Германците!energylive.cloud - тези данни не са за хора от клуб Земята е плоска!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 3 rate down comment 0
Dr. Vatnikov
преди 4 години
Германците си купуват газ от който си искат. *** иска да продава, германците ще купят, но на цена около 40% по-ниска от нашата, например. Същата шапка му скрои Ердоганя, газопроводче, после аааа, цената такава, иначе няма да купуваме. Същото и към Китай. И само да ти кажа, възобновяемата енергия не е само вятър и слънце.Я разкажи по-подробно как вятърните централи били по-вредни от ТЕЦ и АЕЦ, че малко смях да падне в началото на седмицата! И как вятъра щял да спре заради перките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 3
Hahoto
преди 4 години
Селски, според твоите "факти" Великобритания оцелява с 57 процента в момента... и останалите не са на 100. Това не са факти. Умните германци ще купуват газ от злия Путин, още дълго за сметка на въглищата. А перките на вятър променят климата повече от С02. Моето мнение се формира от четене. Да възможно е да греша, тогава ти си прав, но съществува и друга вероятност, дори и да я отричаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 2
Sokratus
преди 4 години
Използва най-правилната дума за един "мислител" - Мнение! Умните хора боравят с факти, а посредствените с - мнение! Може да имаш мнение за каквото си пожелаеш, но това не го прави факт!Факт е, че Германия се справя много добре с преминаването към ВЕИ. Делът на ВЕИ нараства всяка година и вече е почти 46%! 46%, а ние сме едва 16% при наличие и на достатъчно слънце и вятър! Само за една година са увеличили с 6% и виждаш ли - ти умника, който ходи на тоалетна в двора им дава ъкъл!!!Умните хора се учат от по-добрите, а не споделят с тях своето Мнение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
Той вятъра "селски" не спира никога, в твоята глава. И слънцето пече през нощта. Що се отнася до мизерията в нас и тоалетната в двора - това не ми дава право да имам мнение ли, да не разсъждавам, да не се съмнявам!? Не е нужно да се опитваш да унижиш и принизиш опонента, само защото не споделя на пълно някои от твоите убеждения. Пък и ще вземеш хляба на Кухия в този форум!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Hahoto
преди 4 години
През 2018 г. , по Механизмите на Киото, нашата държава има право да продаде и прибере приходите от 23,5 млн. сертификата. За МИ1 и МИ3 са нужни около 8 млн. и за МИ2, при пълно натоварване 8,5 млн. Т.е. макар и опосредствано, държавата ще плати сама на себе си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 5
Sokratus
преди 4 години
Селски, да не мислиш, че в 21 часа вятъра е спрял да духа!?!Ето ти за 7 февруари 2020 в 23:00 часа:Великобритания - 32% ВяЕЦ, 2% ВЕЦ, 1% БиоТЕЦ, 3% Въглища АЕЦ 18%Дания - 44% ВяЕЦ, 0% ВЕЦ, 3% БиоТЕЦ, 13% Въглища. АЕЦ 0%Германия - 36% ВяЕЦ, 3% ВЕЦ, 9% БиоТЕЦ, 30% Въглища, АЕЦ 14%Испания - 9% ВяЕЦ, 13% ВЕЦ, 2% БиоТЕЦ, 6% Въглища, АЕЦ 24%И от кога такъв "умник" като теб се мисли за по-умен от държави, които са на светлинни години от мизерията във вас!?!Като държиш да ходиш на тоалетна в двора, си ходи, но не давай ъкъл!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 2
Hahoto
преди 4 години
"в момента 14:30" ,Пиши ми пак в 21 часа и виж от къде внася Германците тогава! Толкова са яки със зелената си енергия, че един киловат струва 60 стотинки на щастливата немска офца! Да махат газчицата /хем ще о.ънат дядя Вова/и да почват да се топлят на ток до 2025 година и да махат всички ДВГ и да минават на ток до 2030 година да ги видиш как ще им цъфнат налъмите. И ти си вземи електроавтомобил и вечер пред блока го зареждай с кабел от апартамента, като нямаш гараж и не можеш да се вредиш на зарядните станции, ако имаш ток вечерта, през зимата де. Нас ни натискат да си закрием централите още днес, а немските въглещарки са закупели за 10 години СО2 емисии евтино /някой добър немски чиновник им е подшушнал/и им е през кабела, какво ще се случи. А през 2038 я немската камила, я електрическия и шофьор!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 3
zelka007
преди 4 години
опссс .. линкът съм забравил ... от тази сума някакъв процент е безплатен и се разпределя според регистраторът в дадената държава , за другото се дължат суми от регистрираните агенти ... свободните могат да се продават на други държави ... наш'те доскоро се вместваха в свободните от такса , другите продавахме , са изведнъж станА голем проблем , щото те намаляват във времето квотите ... :))) ... тъмна индия у нас ти казвам , ама като знаем кой и как назначиха на отговорният фонд дето са кинтите ... :))) ...https://***.eea.europa.eu/data-and-maps/dashboards/emissions-trading-viewer-1
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
хаха ... на клетият народец алчните капиталисти пак му късат от залъка ... добро . брои ти се ... :))) ...германия има положителен енергиен баланс на годишна база - изнася 45ТВтч за съседите си , особено за франция ... :))) ...в момента 14:30 ...ингилизи : 32ГВт общ товар от него 44% вятър + слънцедания : 4ГВт общо товар от него 62% вятър + слънцегермания : 65ГВт общ товар от него 49% вятър и слънце испания : 31ГВт общ товар от него 38% вятър и слънце...всичките тези мощности как ги виждаш да работят с въглеродни квоти от въглища :))) ... дръж се сериозно ... те тъй ... скоро до 10г , ще залагаме ли как ще изглеждат тези числа ... ?! ... освен това всички масово строят батерийни системи от най-различен мащаб и вид ... ако ти се дишат въглища сега е моментът , след 2-3 петилетки ще ходиш да копаеш инкогнито в перник и да ги гориш тайно на дворът , за да знаят внуците какво са изпуснали ... :))) ...въглеродните квоти може и да не са най-доброто нещо , но са единствената справедливо работеща система , която генерира ресурс за справяне с парниковите емисии ... факт , китайците ще изкопират голяма част от ЕС за техният пазар ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още